1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita výrobného sektora v USA sa v januári zvýšila

usa-map-flagWashington - Aktivita výrobného sektora v USA sa v januári zvýšila, najprudšie za sedem mesiacov, ale analytici odhadovali, že stúpne ešte výraznejšie.

Oživenie zaznamenal aj stavebný sektor, a hoci je jeho výkon stále pomerne slabý, americká ekonomika má za sebou dobrý štart do nového roka.

Z najnovšieho prieskumu Inštitútu riadenia dodávok (Institute for Supply Management, ISM) vyplýva, že jeho index priemyselnej výroby v januári vzrástol na 54,1 bodu z revidovaných decembrových 53,1 bodu. Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov signalizuje expanziu sektora. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, ale predpovedali, že januárový index sa vyšplhá na 54,5 bodu.

Rast výroby by mal ďalej ťahať ekonomiku, keďže firmy si doplňujú skladové zásoby a obnovujú technický park, o čom svedčia nové objednávky a stúpajúci dopyt po autách. Zvyšovanie výroby by tak mohlo americkej ekonomike pomôcť eliminovať dôsledky spomalenia európskych ekonomík, ktoré zápasia s dlhovou krízou.

06.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...