1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v čínskej výrobe klesla podľa údajov štatistikov piaty mesiac v rade

chinese flag1Peking - Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala pokles aj vo februári, už piaty mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa mierne zrýchlilo. Aktivitu vo výrobe ovplyvnili oslavy Nového lunárneho roka, ktoré zhruba na týždeň buď odstavili čínske podniky z prevádzky, alebo obmedzili výrobu.

Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje čínskeho štatistického úradu.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol vo februári 49,1 bodu oproti 49,2 bodu v prvom mesiaci roka. To znamená mierne zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

V poklese pokračovali nové objednávky, pričom tempo poklesu sa oproti januáru nemenilo. K stabilite však prispeli iba domáce objednávky. Tie zahraničné tempo poklesu zrýchlili. Čiastkový index nových objednávok dosiahol 49 bodov, čo je rovnaká hodnota ako v predchádzajúcom mesiaci, v prípade nových zahraničných objednávok však index predstavoval 46,3 bodu, zatiaľ čo v januári dosiahol 47,2 bodu.

V reakcii na vývoj nových objednávok klesla aj produkcia, prvýkrát za deväť mesiacov. Príslušný index dosiahol vo februári 49,8 bodu, zatiaľ čo v prvom mesiaci roka zaznamenal 51,3 bodu.

Podstatne lepšie sa vyvíjala situácia v sektore služieb, ktorý zaznamenal zrýchlenie rastu aktivity. Prispeli k tomu práve oslavy Nového lunárneho roka. Príslušný index nákupných manažérov dosiahol vo februári 51,4 bodu oproti januárovej hodnote 50,7 bodu. Februárová hodnota indexu je tak najvyššia od septembra minulého roka.

Kompozitný index, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektora aj v sektore služieb, dosiahol minulý mesiac 50,9 bodu. To je rovnaká úroveň ako v januári.

V rovnaký deň ako čínsky štatistický úrad zverejnili vlastné výsledky vývoja vo výrobnom sektore spoločnosť Caixin a agentúra S&P Global. Ich údaje poukázali na rast aktivity, pričom tempo rastu sa ešte mierne zrýchlilo.

Index nákupných manažérov v tomto prípade dosiahol vo februári 50,9 bodu oproti januárovej hodnote 50,8 bodu. Výsledky štatistického úradu a Caixinu sú väčšinou rozdielne, keďže čínsky štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.

07.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...