1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk Air China v 1. polroku vzrástol vďaka posilneniu čínskej meny

planeHongkong - Zisk čínskych štátnych aerolínií Air China sa v 1. polroku 2013 zvýšil o 10 %,

a to najmä vďaka posilneniu čínskej meny, ktoré spoločnosti pomohlo eliminovať negatívny vplyv úbytku pasažierov aj slabších tržieb z nákladnej prepravy na hospodárske výsledky.

Letecká spoločnosť zároveň uviedla, že jej ziskové marže v osobnej doprave v sledovanom období klesli v dôsledku čoraz väčšej konkurencie na rýchlo sa rozvíjajúcom čínskom trhu.

"Tempo zotavovania globálnej ekonomiky je naďalej slabé, zatiaľ čo čínska ekonomika spomaľuje," konštatovalo vedenie aerolínií v oficiálnom vyhlásení k hospodárskym výsledkom.

Podľa nich Air China dosiahla za prvých šesť mesiacov 2013 zisk 1,14 miliardy jüanov (139,62 milióna eur), čo je o 10 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Tržby spoločnosti však v 1. polroku klesli medziročne o 2 % na 46 miliárd CNY.

Výhodný kurz čínskej meny, ktorá tento rok posilnila už o 1,8 %, sa na príjmoch leteckej spoločnosti v sledovanom období podieľal sumou až 1,12 miliardy CNY.

Na ilustráciu, vlani v 1. polroku jüan naopak oslabil, čo skresalo tržby aerolínií v zahraničí o 341 miliónov CNY.

Na ziskovosť Air China majú veľký vplyv kurzové výkyvy, pretože aj keď väčšinu tržieb generuje v domácej mene, za palivo a nákup nových lietadiel platí v dolároch.

Okrem toho spoločnosť Air China v 1. polroku zarobila 101 miliónov CNY, ktoré jej priniesol podiel v hongkonskej leteckej spoločnosti Cathay Pacific Airways. Tá pritom vlani v období január - jún vykázala stratu.

30.08.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...