1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Z troch železničných firiem skončila vlani v zisku len jedna

railsBratislava – Z troch štátnych železničných firiem, ktoré na Slovensku pôsobia, dosiahla vlani zisk len jedna. A to Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spravujú koľaje. Spoločnosť ukončila rok 2012 so ziskom 15,6 milióna eur.

Zvyšné dve firmy sa za minulý rok ocitli v červených číslach. Najhoršie dopadol nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo), ktorý dosiahol za vlaňajšok stratu 23,9 milióna eur. Podobný výsledok pritom spoločnosť odhaduje aj tento rok.

"Plánujeme v roku 2013 dosiahnuť hospodársky výsledok približne na úrovni minulého roka. Rovnako očakávame aj zachovanie objemu prepravy približne na minuloročnej úrovni," priblížil pre TASR hovorca ZSSK Cargo Martin Halanda. So stratou uzavrel minulý rok aj osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Ocitla sa v mínuse 11,3 milióna eur. Na tento rok firma predbežne odhaduje tiež stratu, a to vo výške 10,7 milióna eur.

Celkovo pracuje v železničných firmách približne 27.000 zamestnancov. V súčasnosti ešte končia v dvoch z nich vyjednávania o kolektívnych zmluvách na tento rok. V nákladnom Cargu by sa na základe dohody s odbormi mali od júna okrem iného zvýšiť všetky tarifné triedy a tarifné úrovne o 10 eur. A dopravca prepustí v tomto roku o 100 ľudí menej. Teda namiesto pôvodne plánovaných 600 to bude 500 pracovníkov. Kolektívna zmluva v tomto duchu by sa mala podpísať v pondelok 22. apríla.

Podľa informácií TASR sa kolektívne vyjednávania ukončili už aj v ŽSR, kde by sa mala tiež kolektívna zmluva podpísať v pondelok. Jediná železničná firma, ktorá zmluvu medzi odborármi a predstaviteľmi spoločnosti už podpísala, je ZSSK. Tu sa odborári s vedením firmy dohodli, že platy železničiarov v tomto roku neporastú. V júni však dostanú všetci zamestnanci spoločnosti k výplatám jednorazovú odmenu vo výške 110 eur.

26.04.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...