1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Z troch železničných firiem skončí v tomto roku v zisku len jedna

TrainBratislava - Z troch štátnych železničných firiem skončí v tomto roku v zisku len jedna. Ide o správcu koľajníc Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

"ŽSR očakávajú v tomto roku kladný výsledok hospodárenia, na ktorom má výrazný podiel nižšie čerpanie nákladov, ako bolo plánované," konštatoval v rozhovore pre TASR minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). V budúcom roku by mali ŽSR podľa jeho slov skončiť tiež v čiernych číslach.

 

V prípade osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) počítal plán na rok 2012 so stratou približne 39 miliónov eur. "V skutočnosti sa nám zrejme podarí znížiť stratu zhruba o 13 miliónov eur," doplnil Počiatek. Žiaľ, firma podľa neho skončí v mínuse aj v roku 2013. "Strata však bude nižšia ako v tomto roku," podotkol šéf rezortu dopravy.

Tretia firma, nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) by mala tento rok skončiť tak, ako naplánoval bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH), teda v strate 24,2 milióna eur. "Aj na budúci rok zrejme ešte skončia v červených číslach," zhodnotil minister. Ale rezort robí podľa neho aj nepopulárne kroky na to, aby sa spoločnosť ozdravila. Firma plánuje napríklad v roku 2013 prepustiť 600 ľudí, za čo zožal minister Počiatek ostrú kritiku od svojho predchodcu Figeľa.

31.12.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...