1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Saudskej Arábii pripravujú už tretí projekt metra

metro trainDžidda - Druhé najväčšie mesto Saudskej Arábie, Džidda, pripravuje plány na vybudovanie metra. Projekt by sa mal realizovať za 9,3 miliardy USD (7,44 miliardy eur). Informoval o tom námestník primátora mesta Ibrahim Kutubchana.

Tri linky metra majú dosiahnuť dĺžku 108 km a súpravy budú zastavovať v 46 staniciach.

Po dokončení projektu zámer vedenia mesta bude musieť ešte schváliť ministerstvo dopravy v Rijáde. A potom vypíšu medzinárodný tender na realizátora diela.

Džidda je rýchlo rastúcim veľkomestom kráľovstva. Žijú v ňom užviac ako tri milióny ľudí. Mesto má nevyhovujúcu dopravnú infraštruktúru. Odvedením dopravy do podzemia by sa prístavné mesto na pobreží Červeného mora malo viac zvýrazniť ako obchodné a turistické centrum.

Saudská Arábia, ktorá vďaka drahej rope dosahuje obrovský rozpočtový prebytok, od roku 2009 realizuje päťročný plán investičnej výstavby. Bude ju stáť vyše 400 miliárd USD. Krajina nemá zatiaľ ani jedno metro, jeho výstavba sa pripravuje nielen v Rijáde, ale aj v posvätnom meste Mekka.

Mekke začiatkom augusta schválila vláda zámer na modernizáciu jej dopravy za 16,5 miliardy USD. Jeho súčasťou je aj vybudovanie 182 km metra a veľký nákup autobusov. V júli došlo v Rijáde k vyradeniu niektorých záujemcov o budovanie metra. Do užšieho výberu sa dostalištyri konzorciá.

31.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...