1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Štátna ZSSK prepravila vlani o 5,5 % menej cestujúcich ako v roku 2011

railsBratislava - Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prepravila vlani o 5,5 % menej cestujúcich ako v roku 2011. Tržby spoločnosti však za minulý rok vzrástli medziročne o 6,86 %.

Celkovo železničný dopravca prepravil v roku 2012 vlakmi vyše 43 miliónov ľudí. Rok predtým to však bolo takmer 46 miliónov cestujúcich. "Jednou z podstatných zmien, ktorá ovplyvnila hospodárske výsledky, bola zmena tarifnej politiky ZSSK," uviedla pre TASR riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Slavomíra Šubrtová.

 

Zmena cenníka po kilometri totiž podľa jej slov odstránila "záujem" ľudí skladať si cestovné. "Kým predtým sme jedného cestujúceho na konkrétnej trase evidovali dvakrát, v minulom roku to bolo už len raz," povedala.

Pokles počtu cestujúcich ovplyvnilo podľa nej aj spojenie Tatranskej elektrickej železnice s Ozubnicovou železnicou či odčlenenie Trenčianskej elektrickej železnice, ako aj vyňatie trate z Bratislavy do Komárna, na ktorej v súčasnosti jazdí súkromný prepravca.

Tržby spoločnosti sa však vlani oproti roku 2011 zvýšili. "Tržby ZSSK za rok 2012 predstavujú 89,6 milióna eur, ide o medziročný nárast o 6,86 %," vyčíslila Šubrtová. Na tento rok dopravca odhaduje, že vo vlakoch odvezie 43,5 milióna cestujúcich. "Ide o porovnateľný odhad so skutočnosťou v roku 2012," zhodnotila. ZSSK podľa nej nepripravuje v roku 2013 výrazné zmeny v tarifnej oblasti.

15.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...