1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Španielsky koncern Abertis uvažuje o predaji divízie letísk

Heathrow airportMadrid - Španielsky koncern Abertis pôsobiaci v oblasti infraštruktúry skúma v rámci diverzifikácie možnosť predaja celej svojej divízie letísk.

Oznámil to výkonný riaditeľ firmy Francisco Reynes potom, ako spoločnosť zverejnila výsledky za minulý rok. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Abertis, ktorý pôsobí aj v cestnej doprave a telekomunikáciách, požiadal banky Citigroup a AZ Capital, aby preskúmali možnosti ďalšieho fungovania divízie letísk, pričom nevylúčil predaj týchto aktív. Hodnota divízie dosahuje podľa analytikov asi 900 miliónov eur.

Abertis v týchto dňoch prišiel o svoje letiskové aktíva v Bolívii, keď vláda znárodnila jeho dcérsku firmu Sabsa prevádzkujúcu tri najväčšie letiská v krajine. Vedenie Abertisu však uviedlo, že s tým už skôr počítalo a očakávaný krok bolívijskej vlády nemal na výsledky firmy žiadny vplyv.

Abertis zaznamenal za minulý rok zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou (EBITDA) na úrovni 2,46 miliardy eur, čo v porovnaní s rokom 2011 znamenalo rast o 0,2 %. K miernemu rastu firme dopomohlo najmä zvýšenie diaľničnej dopravy v Latinskej Amerike, čo vykompenzovalo pokles v Španielsku a vo Francúzsku.

Práve problémy španielskej ekonomiky zasiahli do výsledkov Abertisu v predchádzajúcich rokoch a firmu donútili vo väčšej miere presunúť pozornosť na zahraničné trhy. V súčasnosti až 60 % EBITDA generuje Abertis mimo Španielska.

Spoločnosť dodala, že tento rok plánuje zvýšiť EBITDA na 3,1 miliardy eur a tržby na 5,1 miliardy eur. Za rok 2012 zaznamenala spoločnosť tržby asi 4 miliardy eur. S čistým ziskom však počíta na úrovni približne 600 miliónov eur po 613 miliónoch eur za minulý rok.

23.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...