1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ryanair očakáva v tomto roku zisk na spodnej hranici odhadu

ryanair planeDublin - Írske aerolínie Ryanair, ktoré sú najväčším nízkonákladovým leteckým prepravcom v Európe,

upozornili, že sa im možno nepodarí splniť tohoročný cieľ a ich zisk bude na spodnej hranici odhadu, alebo dokonca ešte nižší, ako pôvodne očakávali. Naznačuje to pokles rezervácií. Aj cenová vojna medzi dopravcami má negatívny vplyv na ich zisky.

Ryanair pôvodne predpovedal, že jeho zisk v tomto fiškálnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2014, sa bude pohybovať v rozmedzí od 570 do 600 miliónov eur. No vzhľadom na vývoj rezervácií na nasledujúce mesiace a tiež pod tlakom konkurencie, ktorý núti aerolínie, aby ponúkali ďalšie zľavy, sa bude ich zisk pravdepodobne pohybovať okolo spodnej hranice odhadu, ba dokonca môže byť ešte nižší.

Revízia prognózy smerom nadol je v prípade Ryanair pomerne zriedkavým krokom, a navyše, ak k nej pristúpil iba zhruba mesiac po tom, ako zverejnil svoj odhad pre tento fiškálny rok 2013/14.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, Ryanairu predpovedali za 12 mesiacov do konca marca 2014 čistý zisk 650 miliónov eur.

Ryanair sa pritom snaží rozšíriť svoju sieť leteckých liniek, aby obstál na trhu, kde sa jeho rivali Air France-KLM, Lufthansa a materská spoločnosť British Airways - International Airlines Group (IAG), rozhodli zreorganizovať doposiaľ stratové lety na kratšie vzdialenosti. Lufthansa a Air France už posilnili ponuku svojich nízkonákladových divízií a IAG vybavila nízkonákladovú dcéru Vueling novými lietadlami, aby prilákala cestujúcich.

Generálny riaditeľ Ryanair Michael O’Leary dnes oznámil, že pre horší vývoj rezervácií sa rozhodol pre "selektívne zníženie" zimnej prepravnej kapacity a na tlak konkurencie zareaguje redukciou poplatkov a agresívnym výpredajom leteniek v Británii, Škandinávii, Španielsku a Írsku.

Aerolínie revidovali aj svoj odhad počtu cestujúcich, ktorých prepravia v tomto fiškálnom roku 81 miliónov z plánovaných 81,5 milióna ľudí.

09.09.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...