1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ryanair bude možno musieť znížiť podiel v konkurenčnej Aer Lingus

ryanair planeBrusel - Írska letecká spoločnosť Ryanair bude možno musieť zredukovať svoj podiel v konkurenčnom írskom prepravcovi Aer Lingus potom,

ako Britská komisia pre konkurenciu (Competition Commission) v predbežnej správe uviedla, že súčasný takmer 30-% podiel Ryanairu v spomínanej spoločnosti môže oslabovať konkurenciu na trasách medzi Britániou a Írskom. Ryanair na zistenia komisie zareagoval, že "sú nepodložené" a "v rozpore s pravidlami EÚ". Informoval o tom server BBC.

Zistenia britskej komisie znamenajú pre írskeho nízkonákladového prepravcu ďalšiu nepríjemnú správu potom, ako mu Európska komisia (EK) niekoľkokrát zamietla jeho ponuky na úplne prevzatie Aer Lingus. Najnovšie britská komisia uviedla, že 29,8-% podiel Ryanairu v Aer Lingus umožňuje aerolíniám Ryanair ovplyvňovať obchodnú stratégiu v druhej firme a potenciálne tak zasahovať do konkurenčného prostredia na trasách, na ktorých sú obe aerolinky vo vzájomnej konkurencii. Britská komisia dodala, že zvlášť ju znepokojuje fakt, že prostredníctvom výšky podielu Ryanair môže brániť firme Aer Lingus spojiť sa s inou leteckou spoločnosťou. To je krok, ktorý by Aer Lingus umožnil znížiť náklady a udržať si tak konkurencieschopnosť.

Podľa šéfa Ryanairu Michaela O'Learyho je však takéto vyhlásenie "bizarné a zjavne nesprávne". V tejto súvislosti poukázal na správu Európskej komisie z februára tohto roka, v ktorej komisia uviedla, že konkurencia medzi Ryanairom a Aer Lingus sa od roku 2007 zintenzívnila. Práve vo februári Brusel zamietol tretí pokus Ryanairu o prevzatie Aer Lingus s tým, že spojenie firiem by poškodilo cestujúcich, a to tým, že by znížilo ich možnosť výberu a viedlo k rastu cien na trasách do a z Írska.

Konečné rozhodnutie Britskej komisie pre konkurenciu v najnovšej záležitosti sa očakáva v júli. Ryanair oznámil, že ak komisia svoje zatiaľ predbežné rozhodnutie nezmení, tak sa proti nemu odvolá.

31.05.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...