1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prvý terminál budapeštianskeho Letiska Ferenca Liszta dnes zatvoria

Heathrow airportBudapešť – Spoločnosť Budapest Airport (BA), ktorá prevádzkuje Letisko Ferenca Liszta, zatvorila terminál 1. Od 30. mája budú všetky letecké spoločnosti využívať iba služby terminálu 2, informovala maďarská tlačová agentúra MTI.
 
Terminál 1, ktorý vznikol rekonštrukciou starého budapeštianskeho letiska Ferihegy a je bližšie k mestu, bol určený pre nízkorozpočtové letecké spoločnosti. Terminál 2A a 2B otvorili v roku 1985.
 
Podľa BA ide o dočasné zatvorenie predbežne na päť rokov. Ako uviedol hovorca BA Mihály Hardy, pamiatkovú budovu terminálu 1 uzatvoria pre verejnosť, zostanú tu fungovať iba kancelárie leteckých spoločností. Hovorca dodal, že po krachu maďarskej národnej leteckej spoločnosti Malév sa zmenil pomer leteckých spoločností, nízkonákladové letecké spoločnosti tvoria polovicu terajších spojov. Vlani sa počet cestujúcich na budapeštianskom letisku priblížil k 9 miliónom.

Kvôli uzatvoreniu terminálu budú večer demonštrovať zamestnanci letiska. Ich cieľom je poukázať na skutočnosť, že zhoršená situácia leteckej dopravy v Maďarsku škodí cestujúcim a spôsobuje obrovské straty ekonomike.
 
Spoločnosť Malév, ktorá sa na počte cestujúcich letiska podieľala 40 %, zanikla 3. februára. Napriek tomu, že záujem nízkorozpočtových aerolínií o Budapešť stúpol, BA v tomto roku očakáva pokles počtu cestujúcich o 1,5 milióna. Výpadok bude najmä v kategórii cestujúcich, ktorí doposiaľ v maďarskej metropole prestupovali na linky na Balkán a do východoeurópskych miest. BA avizovala prepustenie zhruba štvrtiny svojich zamestnancov.

30.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...