1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prezident odobril vytvorenie systému dopravných informácií

GasparovicBratislava - Na Slovensku by sa mal v budúcnosti vytvoriť Národný systém dopravných informácií. Vyplýva to z návrhu zákona o inteligentných dopravných systémoch z dielne ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD), ktorý podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Poslanci Národnej rady SR normu schválili 18. septembra. Tento zákon vytvára rámec na tvorbu inteligentných dopravných systémov a tiež na vznik Národného dopravného informačného centra.

Centrum by malo zbierať informácie z ciest o počtoch áut, nehodách či zápchach. Následne ich bude poskytovať vodičom, záchranárom a polícii. Odhadované maximálne náklady na takýto projekt sú 150 miliónov eur. Z toho 120 miliónov eur má byť financovaných z eurofondov a zvyšných 30 miliónov eur má ísť zo štátneho rozpočtu.
Kedy by sa mal systém vybudovať, koľko presne bude stáť a ako bude vyzerať, je však podľa ministra Počiatka predčasné hovoriť. Zákonom sa podľa jeho slov iba prijíma európska smernica. "Smernica vytvára len rámec pre zavádzanie inteligentných dopravných systémov," konštatoval pred časom minister.

Schválený zákon má aj svojich odporcov z radov opozície. Tým sa počas rokovania v pléne nepozdávala napríklad odhadovaná suma na celý projekt či nedostatočné informácie v predkladanom zákone. Schválená norma je podľa nich príliš všeobecná a možno pod ňou rozumieť čokoľvek. V budúcnosti by tak podľa nich mohla znamenať napríklad montovanie čipov do áut či monitorovanie áut na cestách a sledovanie ich rýchlosti.

16.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...