1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Portugalského prevádzkovateľa letísk ANA kupuje francúzska firma Vinci

plane engine big 1Lisabon - Francúzska stavebná skupina Vinci zvíťazila v tendri na kúpu portugalského prevádzkovateľa letísk ANA. Oznámila to portugalská vláda. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.


Spoločnosť ponúkla najvyššiu sumu 3,08 miliardy eur a porazila tak tri ďalšie firmy, konkrétne švajčiarskeho prevádzkovateľa letísk Flughafen Zürich, nemeckého prevádzkovateľa letísk Fraport a argentínsku spoločnosť Corporacion America. Suma, ktorú Vinci ponúkla, zároveň umožnila portugalskej vláde bez problémov splniť privatizačný cieľ dohodnutý s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Veritelia pri poskytnutí záchranného úveru Portugalsku stanovili, že do konca roka 2013 musí Lisabon sprivatizovať majetok za 5,5 miliardy eur. Keďže vláda už predala podiely v energetických firmách EDP a REN za 3,4 miliardy eur, suma od Vinci znamená, že privatizačný cieľ prekročila zhruba o 1 miliardu eur.

 

Napriek rozsiahlej recesii portugalskej ekonomiky a dlhovej kríze operátor ANA stále zaznamenáva zisk. Za minulý rok dosiahol rekordný zisk 76,5 milióna eur pri tržbách 425 miliónov eur. Spoločnosť prevádzkuje sieť letísk po celej krajine vrátane letísk v Lisabone a meste Porto. Okrem nich prevádzkuje napríklad aj letiská na ostrove Madeira či Azorských ostrovoch.

Spoločnosť Vinci prevádzkuje vo Francúzsku deväť regionálnych letísk. Po akvizícii portugalskej spoločnosti ANA by jej divízia letísk mala dosiahnuť tržby v objeme okolo 600 miliónov eur, čo je výrazný rast oproti minuloročným tržbám tejto divízie na úrovni 150 miliónov eur.

02.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...