1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecké lodiarske firmy žiadajú štát o pomoc

lodeniceFrankfurt nad Mohanom - Nemecké lodiarske firmy požiadali štát o pomoc, keďže rastúce náklady na pohonné látky, nadmerná kapacita a obmedzenie úverov z bánk ich zrážajú na kolená.

Kríza v lodiarskom priemysle po celom svete zasiahla zvlášť tvrdo nemecké spoločnosti, nakoľko najväčšia ekonomika eurozóny je aj domovom najväčšej flotily kontajnerových lodí. Z približne 5000 kontajnerových lodí vo svete kontrolujú nemecké spoločnosti okolo 1800.

Podľa Ralfa Nagela zo Združenia nemeckých vlastníkov lodí musí štátna rozvojová banka KfW lodiarskym firmám pomôcť preklenovacími úvermi a rozhodnutie musí padnúť do konca roka. "Sme v núdzovej situácii a ďalší rok už čakať nemôžme," povedal Nagel.

Zdroje blízke lodiarskemu sektoru uviedli, že na stabilizáciu lodiarstva v Nemecku je potrebných zhruba 1,5 miliardy eur. Lodiarske firmy sa dostali do problémov v dôsledku toho, že v rokoch 2007 až 2009, keď prepravné sadzby dosahovali rekordné úrovne, si objednali veľký počet nových lodí. Prepravná kapacita im tak prudko vzrástla práve v období, keď ekonomiky sa začali dostávať v dôsledku šíriacej sa krízy do problémov a objem medzinárodného obchodu klesol.

18.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...