1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Na diaľnice v SR ide z eurofondov viac ako miliarda eur

eurosBratislava - Viac ako miliardu eur môže Slovensko získať na budovanie nových diaľnic z prostriedkov Európskej únie (EÚ), a to v rámci Operačného programu Doprava (OPD) cez prioritnú os 2 – Cestná infraštruktúra.

Z eurofondov sú v aktuálnom programovom období realizované viaceré významné projekty na diaľniciach D1 a D3.

Diaľnica D1 tvorí jeden zo základných cestných ťahov na Slovensku. Už v roku 2010 bol s príspevkom z európskych zdrojov vybudovaný úsek Sverepec – Vrtižer, ktorý tvorí významnú časť dopravného prepojenia zo západu na východ Slovenska. Cesta medzi Bratislavou a Žilinou sa vďaka dobudovaniu tohto skoro desaťkilometrového diaľničného úseku skrátila približne o polhodinu.

V roku 2011 sa začala stavba troch úsekov diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom. Najprv odštartovala výstavba prvého úseku diaľnice Jánovce – Jablonov neďaleko Levoče, následne sa začali stavať aj úseky Dubná Skala – Turany a Fričovce – Svinia. V minulom roku sa začala výstavba druhého úseku D1 Jánovce – Jablonov.

V tomto roku je plánovaný začiatok výstavby ďalších troch úsekov diaľnice D1, ktoré budú financované cez OPD: Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala a úsek Hubová – Ivachnová. Potom bude na trase z Bratislavy do Prešova chýbať už iba jeden úsek Turany – Hubová. Tento projekt by sa mal financovať až z nového finančného rámca Európskej únie po roku 2014.

12.08.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...