1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Lufhansa zvažuje, že podnikne právne kroky, aby zabránila štrajku

lufthansa planeFrankfurt nad Mohanom - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zvažuje, že podnikne právne kroky, aby zabránila štrajku zamestnancov za vyššie platy.

Zamestnanci Lufthansy chcú na celý deň prerušiť prácu na viacerých letiskách vrátane Frankfurtu nad Mohanom, ktorý je tretím najväčším letiskom v Európe. Plánovaná akcia prekračuje rámec pravidelných "výstražných štrajkov" a leteckej spoločnosti spôsobí škody za milióny eur.

Varovné štrajky sú v Nemecku "bežným" nástrojom v sporoch o zvýšenie platov. Zvyčajne ide o kratšie akcie jednotlivých profesijných skupín, ktoré predchádzajú celoplošnému štrajku všetkých zamestnancov.

Odborový zväz Verdi, ktorý zastupuje 33.000 zamestnancov Lufthansy, dnes oznámil, že jeho rokovania s vedením firmy o zvýšení platov sa skončili bez výsledku, preto na budúci týždeň zvolal jednodňový štrajk. Protestná akcia sa dotkne viacerých rušných letísk v Nemecku. Okrem už spomínaného Frankfurtu nad Mohanom zasiahne aj cestujúcich na letiskách v Hamburgu, Mníchove, Stuttgarte, Hanoveri, Düsseldorfe, Kolíne a Norderstedte.

Lufthansa už potvrdila, že bude musieť zrušiť mnohé lety. Vedenie firmy však odmietlo požiadavku odborárov, aby zvýšilo platy palubnému aj pozemnému personálu od budúceho roka o 5,2 % a garantovalo im udržanie zamestnania. Namiesto toho navrhlo 1,2-% rast miezd od októbra 2013 a v roku 2014 ich ďalšie zvýšenie o 0,5 %, avšak bez pracovných záruk.

V marci musela letecká spoločnosť pre jednodňový štrajk zamestnancov zrušiť takmer 40 % letov.

25.04.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...