1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonská spoločnosť All Nippon Airways obnovila komerčné lety Dreamlinerov

boeing 787 dreamlinerTokio - Japonská letecká spoločnosť All Nippon Airways (ANA) po vyše štyroch mesiacoch obnovila komerčné lety lietadiel B787 Dreamliner.

Prvý Dreamliner vzlietol zo Sappora na severe Japonska a vo večerných hodinách tokijského času pristál na tokijskom letisku Haneda. Iné aerolínie už lety týchto lietadiel obnovili, avšak rozhodnutie zo strany ANA je pre Boeing ešte významnejšie, pretože spoločnosť má vo svojom letovom parku 17 lietadiel Dreamliner a je tak najväčším zákazníkom Boeingu pre tieto lietadlá. Navyše, ďalších 36 strojov má objednaných.

Dôvodom stiahnutia Dreamlinerov z prevádzky v polovici januára boli problémy súvisiace s prehrievaním batérií. Práve v dôsledku prehriatia batérie najskôr lietadlo japonskej spoločnosti Japan Airlines (JAL) začalo na letisku v Bostone horieť a neskôr lietadlo patriace ANA muselo pre problémy s batériou počas vnútroštátneho letu núdzovo pristáť. ANA potom ako prvá letecká spoločnosť oznámila, že svoje Dreamlinery sťahuje z prevádzky.

V reakcii na krok japonských aerolínií americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) 16. januára vydal zákaz letov všetkých Dreamlinerov v prevádzke, dokiaľ spoločnosť neurobí úpravy v batériovom systéme. Boeing zmeny uskutočnil a 19. apríla FAA dal súhlas na opätovné uvedenie strojov do prevádzky. Neskôr sa pridali aj úrady v ďalších krajinách. Čo sa týka obnovenia komerčných letov, ako prvé tak urobili etiópske aerolínie Ethiopian Airlines, ktorých Dreamliner vzlietol 27. apríla.

28.05.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...