1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína vyčlení tento rok na dopravnú infraštruktúru asi 120 mld. jüanov

chinese-yuan moneyPeking - Čína plánuje na infraštruktúrne projekty v doprave vyčleniť tento rok asi 120 miliárd jüanov (14,39 miliardy eur) s cieľom podporiť spomaľujúcu sa ekonomiku. Uviedla to čínska tlač. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa denníka People's Daily by na opravu diaľnic a projekty v oblasti lodnej dopravy malo ísť približne 70 miliárd jüanov. Zhruba 50 miliárd jüanov plánuje Peking použiť na opravy regionálnych ciest.

 

Číne sa na záver minulého roka podarilo zrýchliť rast ekonomiky, keď vo 4. kvartáli dosiahol medziročný rast 7,9 % po 7,4-% raste v 3. štvrťroku. Bolo to prvé zrýchlenie po siedmich kvartáloch spomaľovania tempa rastu. Za celý rok však hrubý domáci produkt (HDP) zaznamenal rast na úrovni 7,8 %, čo znamená najslabšie ročné tempo rastu ekonomiky od roku 1999.

Ekonómovia zatiaľ počítajú v roku 2013 s rastom okolo 8 %, prípadne tesne nad touto hranicou. S rastom nad 8 % počíta aj Svetová banka (SB), aj keď v januári znížila pôvodný odhad tempa rastu čínskej ekonomiky z 8,6 % na 8,4 %.

14.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...