1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Cargo už pokutu od PMÚ vo výške 75 miliónov korún zaplatilo

zssk cargoBratislava - Železničná spoločnosti Cargo Slovakia pokutu 75 miliónov korún, ktorú jej ešte v roku 2006 uložil Protimonopolný úrad SR za zneužitie dominantného postavenia na trhu, už zaplatila. V reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR to uviedla hovorkyňa železničného prepravcu Monika Schmidtová.

"Keďže už voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR z októbra 2010 nebol prípustný riadny opravný prostriedok, ZSSK CARGO po nadobudnutí jeho právoplatnosti pokutu vo výške 75 miliónov Sk PMÚ zaplatila," povedala TASR Schmidtová. Po októbrovom rozsudku mal však prípad na stole aj Ústavný súd SR. Ten v júni 2011 povedal, že Najvyšší súd SR pri vyhlasovaní rozsudku pochybil v procesnom postupe, čím boli Cargu poškodené práva. Ústavný súd rozsudok zrušil a vrátil Najvyššiemu súd SR, ktorý nový rozsudok vydal v januári tohto roku. "Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR z januára 2012 je rozhodnutím len o procesných otázkach, nie o pokute," zdôraznila Schmidtová.

Železničný prepravca podľa PMÚ zneužil svojej dominantné postavenie v rokoch 2004 a 2005 tým, že vypovedal dohody o cene so zasielateľskými spoločnosťami, ktoré zabezpečovali nákladnú železničnú prepravu pre spoločnosť Holcim Slovensko. Tak bol Holcim nútený ukončiť spoluprácu s dopravcom LTE Logistik a Transport Slovakia. "Týmto konaním došlo k vylúčeniu podnikateľa LTE z relevantného trhu poskytovania služby železničnej nákladnej prepravy veľkého objemu cementu na železničnej trati Rohožník – Devínska Nová Ves štátna hranica," zdôvodnil okrem iného uloženie pokuty vo výške 2,49 milióna eur PMÚ. Zmluvy na prepravu potom s Holcimom uzavrelo samotné Cargo. Cargo sa voči rozhodnutiu PMÚ odvolalo na Krajský súd v Bratislave, ktorý v decembri 2007 pokutu znížil na deväť miliónov korún (299.000 eur). Voči tomu sa na Najvyšší súd SR odvolal PMÚ.

14.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...