1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Britský úrad prikázal Ryanairu, aby predal podiel v Aer Lingus

ryanair planeDublin - Britský protimonopolný úrad nariadil írskej leteckej spoločnosti Ryanair, aby predala väčšinu svojho podielu v konkurenčných aerolíniách Aer Lingus.

To je tvrdá rana pre najväčšieho nízkonákladového leteckého dopravcu v Európe, ktorý sa už 7 rokov snaží ovládnuť svojho rivala.

Ryanair má znížiť svoj podiel v Aer Lingus zo súčasných 29,8 % na maximálne 5 %, pretože podľa britských úradov "súčasný stav má potenciál výrazne redukovať konkurenciu na linkách medzi Írskom a Britániou". Ryanair je pritom najväčším akcionárom Aer Lingus, v ktorých má írska vláda 25-% podiel. Tá je ochotná ho predať, ale nie Ryanairu.

Okrem toho sa Ryanair nesmie uchádzať alebo prijať miesto v predstavenstve Aer Lingus a nesmie sa usilovať získať v spoločnosti ďalší podiel, ani brániť jej prevzatiu inými aerolíniami.

Šéf Ryanair Michael O'Leary označil rozhodnutie britských úradov za "bizarné" a chce sa proti nemu odvolať. Proces sa môže ťahať celé roky.

Európska komisia pritom pred šiestimi mesiacmi zablokovala už tretí pokus Ryanair o prevzatie menšieho konkurenta.

02.09.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...