1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výroba v japonských automobilkách ožíva, ale ešte je nižšia ako pred rokom

car_factory_bigTokio - Produkcia japonských automobiliek je ešte stále nižšia ako pred rokom, ale tento rozdiel už nie je až taký výrazný ako krátko po ničivom marcovom zemetrasení a prívalových vlnách cunami.

To signalizuje, že firmy v krajine sa už začínajú spamätávať z následkov katastrofy a výroba postupne ožíva.

Podľa najnovších údajov globálna produkcia japonskej jednotky - automobilky Toyota v júni 2011 klesla medziročne o 9,2 % na 593.839 vozidiel. To je ale podstatne lepší výsledok ako v máji, keď závody Toyoty na celom svete vyrobili o 49,3 % menej áut ako v rovnakom mesiaci 2010. Hospodársky denník Nikkei dokonca tvrdí, že na konci júna už bola produkcia automobilky takmer na vlaňajšej úrovni.

Štatistiky zároveň ukázali, že montážne linky Toyoty v Japonsku v júni opustilo 249.660 áut, čo je o 15,9 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka. To je tiež lepší výsledok ako v máji, keď domáca produkcia automobilky klesla medziročne o 46,6 %.

 Ďalšia japonská firma Honda ale zaznamenala horšie výsledky. Jej globálna produkcia v júni klesla medziročne o 55,5 % na 168.373 vozidiel a domáca výroba sa znížila o 49,4 % na 43.289 áut.

Nissan pre zmenu hlási nárast júnovej výroby, a to na celom svete o 18,5 % na 419.831 automobilov a v domácich fabrikách o 2,6 % na 91.520 vozidiel.

Marcová katastrofa síce nepoškodila priamo montážne haly japonských automobiliek, ale niektoré závody na výrobu komponentov. A pre ich nedostatok museli japonské firmy zastaviť alebo obmedziť výrobu áut nielen doma, ale aj v zahraničí.

25.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...