1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Štrajk zamestnancov Yazaki je definitívne zažehnaný

automotive_cables_3Michalovce - Pracovníci michalovskej továrne Yazaki Wiring Technologies Slovakia nakoniec nebudú bojovať za zvýšenie svojich platov prostredníctvom štrajku. TASR to potvrdil predseda Základnej organizácie Odborového zväzu KOVO v Yazaki Ľuboslav Kračanský. Po dnešnej definitívnej dohode medzi zamestnávateľom a odborármi vzrastú od septembra tohto roka mzdy zamestnancov vo vybraných platových triedach v priemere o 5 %.

"V Michalovciach sa dnes konala konferencia OZ KOVO, ktorá nám odsúhlasila dohodu, ktorú sme pripravili spoločne so zamestnávateľom, čiže platy zamestnancov v rámci spoločnosti porastú v priemere o 5 %. Nízkym triedam pôjde najviac, stredným menej a najvyšších tried sa zvýšenie týkať nebude," konkretizoval konečnú dohodu medzi odborármi a zamestnávateľom Kračanský s tým, že účastníci dnešnej konferencie v tejto súvislosti zapojenie pracovníkov do štrajku zamietli.

"Naším zámerom bolo uspokojiť hlavne nižšie platové triedy, konkrétne operátorov vo výrobe, ktorých je približne 2000. Zvýšenie sa však dotkne celkovo 3000 zamestnancov," doplnil odborový predák s tým, že nárast miezd dohodli s vedením továrne produkujúcej káblové zväzky pre automobilový priemysel od 1. septembra tohto roka. Podľa jeho slov dôjde vo štvrtok 8. septembra zároveň k podpísaniu kolektívnej zmluvy medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov na obdobie 22 mesiacov.

Kračanský ďalej informoval, že zamestnancom zostávajú doterajšie výhody, akými sú napríklad príplatky za nadčas. Odbory pre nich vyjednali zároveň vyplácanie bonusu v prípade splnenia určitých kritérií produktivity práce.

Kolektívne vyjednávania v Yazaki prebiehali v niekoľkých kolách od júna tohto roka. Na posledných dvoch stretnutiach medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov sa zúčastnil aj sprostredkovateľ určený ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. "S konečným výsledkom nie sme ktovieako spokojní. A neboli by sme pravdepodobne ani keby narástli platy povedzme aj o 10 %. Za rokovacím stolom sa však viac dosiahnuť nedalo," konštatoval Kračanský.

TASR dnes získala aj stanovisko zamestnávateľa k ukončenému kolektívnemu vyjednávaniu. Manažérka ľudských zdrojov spoločnosti Yazaki Martina Nagyová informovala, že konečná dohoda medzi odborármi a vedením fabriky sa zrodila ešte za účasti sprostredkovateľa, a to 30. augusta. "K dohode došlo, čiže obe strany musia byť spokojné," uzavrela Nagyová.

09.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...