1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Renault zaznamenal v 3. štvrťroku 2023 nárast tržieb aj objemu predaja

Renault logo1Paríž - Francúzska automobilová skupina Renault zaznamenala v 3. štvrťroku 2023 nárast tržieb aj objemu predaja. Potvrdila svoje prognózy na rok 2023.

Tržby skupiny za tri mesiace do konca septembra 2023 vzrástli o 7,6 % na 10,5 miliardy eur, čo je o niečo viac než 10,46 miliardy eur, ktoré očakávali analytici. Pri konštantných výmenných kurzoch sa zvýšili až o 13,8 %.

Celosvetový predaj skupiny vzrástol v 3. štvrťroku o 6,1 % na 511.000 vozidiel, pričom v Európe stúpol predaj o 15,3 %.

Tempo rastu predaja v 3. kvartáli sa však spomalilo v porovnaní s jeho zvýšením o 13 % v prvej polovici roka v dôsledku výrazného zníženia zásob u nezávislých predajcov, keď sa problémy s dodávateľskými reťazcami a logistikou zmiernili.

Rast predaja v tomto roku prichádza po štyroch rokoch po sebe idúcich rokoch poklesov odbytu francúzskej skupiny, ktorá je uprostred veľkej reštrukturalizácie. Tá zahŕňa odčlenenie jej podnikania v oblasti elektrických vozidiel Ampere, ktoré bude uvedené na trhu ako samostatný subjekt na budúci rok.

Renault rovnako ako ostatné európske automobilky čelí silnej konkurencii na trhu s elektromobilmi zo strany americkej Tesly a lacnejších čínskych modelov.

Renault potvrdil svoje ciele na rok 2023 a dodal, že teraz očakáva prevádzkovú maržu skupiny bližšie k 8 % za tento rok oproti predchádzajúcej predpovedi 7 - 8 %. V 2. polroku predpovedá Renault prevádzkovú maržu vyššiu ako 7,6 % v prvým šiestich mesiacoch roka.

27.10.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...