1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Predaj áut v Japonsku v júni klesol o 23 %

japan_flagTokio - Predaj áut v Japonsku sa medziročne prepadol o 23 %. Ide už o 10. zníženie odbytu na japonskom trhu po sebe.

Jednou z príčin sú následky prírodnej katastrofy z 11. marca.

Počet predaných osobných áut, nákladných áut a autobusov (bez započítania takzvaných miniáut) klesol v júni na 225.024, informoval zväz japonských predajcov automobilov. Najviac sa to dotklo Toyoty, ktorej predaj sa v porovnaní s vlaňajším júnom prepadol o 38 % na 87.671 vozidiel, a Hondy, ktorej predaj klesol o 32 % na 30.040 áut. Naopak, predaj Nissanu sa zvýšil o 4,2 % na 45.113 automobilov.

Toyota, Honda a Nissan Motor pracujú na obnovení kompletných operácií potom, čo zemetrasenie a následná vlna cunami v marci zničili množstvo závodov a spôsobili prerušenie logistických reťazcov a nedostatok elektriny. Prírodná katastrofa ešte viac znížila dopyt po autách, ktorý klesal už od septembra 2010, keď sa skončil vládny program podpory kúpy ekologických áut.

Ešte pred marcovou prírodnou katastrofou zväz japonských predajcov áut prognózoval, že tento rok klesne odbyt na domácom trhu o 13 % na 2,8 milióna vozidiel.

01.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...