1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Odborári z automobilky Saab podali na súde návrh na konkurz

Saab_logo_smallŠtokholm - Najsilnejší odborový zväz, ktorý zastupuje tzv. biele goliere, čiže úradníkov zadlženej švédskej automobilky Saab, dnes podal na súde návrh na konkurz. Dôvodom sú nevyplatené mzdy.

Firma dlhuje zamestnancom peniaze tri mesiace v rade. Okrem toho automobilka musela v apríli zastaviť výrobu, pretože jej subdodávatelia pre nezaplatené faktúry odmietli poskytnúť ďalšie komponenty, kým neuhradí predchádzajúce dlhy.

Podľa šéfky odborového zväzu Unionen Cecilie Fahlbergovej návrh na konkurz je jediný nástroj ako zabezpečiť, aby zamestnanci neprišli o peniaze, na ktoré majú nárok. Pripomenula, že podanie návrhu nebráni predsa hľadaniu riešenia situácie. Zamestnancom ale vďaka konkurzu vyplatí mzdy štátny garančný fond.

Vedenie Saabu sa minulý týždeň obrátilo na okresný súd vo Vänersborgu so žiadosťou o ochranu pred veriteľmi. Ten ju však zamietol s odôvodnením, že z návrhu nie je jasné, ako chce firma vyriešiť svoje problémy a obnoviť výrobu.

Majiteľ Saabu, spoločnosť Swedish Automobile, rokuje s potenciálnymi čínskymi firmami o investícii do firmy. Tú však musia schváliť príslušné regulačné úrady a jeden z investorov, Youngman Zhejiang Youngman Lotus Automobile, má problémy získať oficiálny súhlas so vstupom do Saabu.

13.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...