1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GM zrušil predaj Opela, aby jeho technológie nezískala ruská automobilka

General_Motors_logoLondýn - Americký koncern General Motors (GM) zrušil pred dvoma rokmi predaj svojich európskych dcér Opel a Vauxhall, pretože kupci sa dožadovali práva predať ich závody ruskej štátnej automobilke.

Uviedlo to dnes britské noviny Times s odvolaním sa na diplomatickú korešpondenciu USA, ktorú získal server Wikileaks.

Podľa Times konzorcium investorov, ktoré tvoril kanadský výrobca autodielcov Magna a ruská banka Sberbank, k dohode o kúpe európskych dcér GM pripojilo až 31 dodatkov.

Nemecká vláda pritom v máji 2009 podpísala s medzinárodným konzorciom memorandum o porozumení o predaji 55-% podielu v Opeli.

No zatiaľ čo Berlín si myslel, že dohoda o kúpe je tým uzavretá, konzorcium k nej pridalo "neprijateľné" požiadavky. Times s odvolaním sa na zdroje z GM napísali, že materský koncern mal obavy, aby sa technológie Opelu nedostali do rúk ruskej automobilky, preto od predaja svojich európskych závodov v novembri 2009 ustúpil.

Podľa diplomatickej pošty z berlínskej ambasády USA kancelárka údajne nepochopila, s čím všetkým pri podpísaní memoranda o porozumení súhlasila.

Šéf európskej divízie GM Nick Reilly začiatkom júla vyhlásil, že materský koncern je "veľmi spokojný" s pokrokom, ktorý Opel dosiahol, nevyjadril sa ale, či plánuje v budúcnosti svoje európske závody predať.

V júni sa totiž v nemeckých médiách objavili špekulácie, že GM by mohol Opel predať Volkswagenu alebo niektorej z čínskych automobiliek.

25.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...