1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fúzia Volkswagenu a Porsche sa do konca roka neuskutoční

Porsche logo 1Frankfurt nad Mohanom - Nemecká automobilka Volkswagen (VW) oznámila, že fúzia s firmou Porsche sa do konca roka, ako bolo plánované, neuskutoční. V reakcii na túto správu hodnota akcií Porsche klesla o 11,3 % na 39,21 eura za akciu.

VW, ktorý vlastní v Porsche 49,9 % akcií s opciou na dokúpenie zvyšného podielu, uviedol, že dôvodom neistoty, pre ktorú sa rozhodol fúziu odložiť, sú právne problémy a vyšetrovanie bývalého vedenia Porsche. Ide najmä o žaloby voči firme za údajnú manipuláciu trhu. Kým sa problém nevyrieši, fúzia sa neuskutoční.

Pôvodne sa spojenie, na ktorom sa firmy predbežne dohodli v roku 2009, malo dokončiť do konca tohto roka. No už vo februári Volkswagen naznačil, že pre podanie žalôb zo strany investorov a vyšetrovanie bývalého výkonného riaditeľa a finančného riaditeľa Porsche nevylučuje odklad. Najskôr investori v USA podali žalobu na Porsche za to, že ich firma zavádzala, keď ich neinformovala o plánoch nakúpiť akcie Volkswagenu. Podľa nich Porsche potichu skúpilo akcie s cieľom získať VW pod kontrolu, oficiálne ale vedenie firmy popieralo, že by niečo také malo v pláne.

Najnovšie žalobu podali aj investori v Nemecku, a to na Porsche aj VW. Tvrdia, že VW o aktivitách Porsche vedel a trhy o tom neinformoval. Práve dnes hovorca súdu v Braunschweigu potvrdil, že žalobu na Porsche a Volkswagen za manipuláciu trhu podalo 41 inštitucionálnych investorov, ktorí žiadajú od firiem vyplatenie 1,1 miliardy eur. "Môžeme potvrdiť, že takáto žaloba bola podaná," povedal hovorca. Ďalšie podrobnosti však poskytnúť odmietol.

Volkswagen teraz oznámil, že sa pokúsi nájsť iný spôsob, ako Porsche integrovať do svojej štruktúry, pričom riešenie chce nájsť do konca roka.

12.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...