1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čistý zisk Fordu v 1. štvrťroku pre zvýšenie daní klesol o 45 %

Ford logo 3Detroit - Ford Motor zaznamenal v 1. kvartáli tohto roka 45-% medziročný prepad čistého zisku. Príčinami boli pokles predaja v Európe a výrazné zvýšenie daňovej sadzby. Bez započítania jednorazových položiek však zisk druhej najväčšej americkej automobilky prekonal očakávania.

Čistý zisk klesol na 1,4 miliardy USD (1,06 miliardy eur) alebo 35 centov na akciu z 2,5 miliardy USD alebo 61 centov na akciu v 1. štvrťroku 2011. Takmer za polovicou zníženia zisku je zvýšenie daňovej sadzby. Ford v súčasnosti platí daň vo výške 32,5 % oproti 8 % v rovnakom období vlani. Tržby klesli o 2 % na 32,4 miliardy USD.

Bez započítania jednorazových položiek Ford zarobil 39 centov na akciu, pričom analytici oslovení agentúrou Reuters v priemere očakávali len 35 centov na akciu.

Koncern tiež oznámil, že sa snaží znížiť náklady na dôchodky. Ponúkol približne 90.000 bývalým zamestnancom na dôchodku vyrovnanie jednorazovou platbou. Podľa Fordu je to najväčšia podobná ponuka v histórii USA. Zatiaľ nevie, koľko ľudí ju prijme a aké veľké budú náklady na tento program.

Fordu sa nedarilo v Európe, kde zaznamenal stratu pred zdanením vo výške 149 miliónov USD. Príčinou bol pokles dopytu po autách v dôsledku dlhovej krízy. Koncern však zaknihoval straty aj zo svojich operácií v Ázii a Afrike a pokles zisku v Južnej Amerike.

Koncern je silne závislý od domáceho trhu. Zisk pred zdanením zo severoamerických operácií medziročne vyskočil na 2,1 miliardy USD z 289 miliónov USD a bol najvyšší od posledného kvartálu 2000.

02.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Zisk automobilky Ford za rok 2011 vzrástol na 20,2 miliardy USD

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...