1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Automobilka slávi päťročnicu, očakáva miliónte vozidlo

peugeot-citroen-logoTrnava – S očakávaním výroby miliónteho vozidla v priebehu novembra vstupuje do šiesteho roku svojej existencie trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia. Závod slávnostne otvorili 19. októbra 2006 a v súčasnosti je technologicky najmodernejším výrobným centrom skupiny PSA Peugeot Citroën. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Ivana Pavelková.

"Aj vďaka tejto skutočnosti materský koncern zveril v roku 2009 k výrobe modelu Peugeot 207 aj výrobu modelu Citroën C3 Picasso. Toto vozidlo sa vyrába iba v Trnave," informovala Pavelková. V apríli 2011 vedenie koncernu oznámilo ďalšiu investíciu na Slovensku, výrobu v poradí už tretieho modelu. Projekt do polovice roka 2012 prinesie Trnave takmer 800 nových pracovných miest, čo umožní zriadenie tretej pracovnej zmeny. Nábor zamestnancov na niektoré pracovné pozície už začal.

Nový projekt podľa Pavelkovej dáva, v porovnaní so spúšťaním výroby dvoch doterajších modelov, väčšiu zodpovednosť slovenskému personálu aj v projektovom tíme. Kým v minulosti prevažovali manažéri a technici z materskej spoločnosti, teraz až takmer 70 percent tímu predstavuje odborný personál z Trnavy. "O tom, že trendom a cieľom je postupné nahrádzanie francúzskych kolegov slovenskými odborníkmi svedčí aj skutočnosť, že prevádzke montáž už dnes šéfuje Ľubomír Kollár, ktorý bol prvým top manažérom slovenského pôvodu so zodpovednosťou za výrobnú prevádzku. Od júna 2010 vedie prevádzku lisovne Peter Vlčák," uviedla hovorkyňa. V súčasnosti PSA Peugeot Citroen Slovakia zamestnáva 3000 ľudí a z toho 50 percent s viac ako päťročnou pracovnou skúsenosťou v automobilke. Závod vedie v poradí už tretí generálny riaditeľ Luciano Biondo.

Hovorkyňa dodala, že pred krízou bol trnavský závod najväčším výrobcom automobilov na Slovensku. Od roku 2009 je držiteľom národnej podnikateľskej ceny na Slovensku a v roku 2010 sa stal prvým slovenským výrobcom áut s emisiami pod 100 g CO2/km. "Medzi naše najväčšie výzvy okrem naštartovania výroby nového modelu patrí aj napĺňanie a zlepšovanie politiky ochrany životného prostredia a najmä bezpečnosť práce a motivácia zamestnancov. Chceme sa tiež dostať medzi tri prvé automobilky v Európe," informovala hovorkyňa PSA Peugeot Citroën Slovakia.

V roku 2006 zišlo z výrobných pásov v Trnave 52.000 vozidiel, vlani to bolo 187.000.

19.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...