1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

USA ako posledné schválili akvizíciu kanadskej firmy Nexen čínskou CNOOC

Oil Well6Calgary - Americký Výbor pre zahraničné investície súhlasil s predajom kanadskej ropnej spoločnosti Nexen čínskemu koncernu CNOOC.

Tejto štátnej firme tak už nestojí nič v ceste na realizáciu najväčšej čínskej zahraničnej akvizície v ropnom sektore. Kontrakt by sa mal uzatvoriť koncom februára. Informovala o tom agentúra AP.

 

Napriek tomu, že kupovanou spoločnosťou je kanadská, nie americká firma, aj táto akvizícia spadala pod jurisdikciu výboru, nakoľko kanadská spoločnosť ťaží aj v Mexickom zálive. Akvizíciu v hodnote 15,1 miliardy USD (11,24 miliardy eur) už v decembri minulého roka schválila Kanada, ako aj Európska únia a Británia, ktorá tiež musela prevzatie kanadskej spoločnosti odobriť. Kanadský premiér Stephen Harper však po oznámení súhlasu s akvizíciou oznámil, že "je veľmi nepravdepodobné," že by kanadská vláda mohla v budúcnosti ešte schváliť nejaké ďalšie akvizície v oblasti ťažby ropy zo strany štátnej spoločnosti.

16.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI