1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínsky koncern CNOOC kupuje kanadskú ropnú firmu Nexen za 15,1 mld. USD

oil-refinery2Šanghaj - Čínska ropná a plynárenská spoločnosť CNOOC kupuje kanadskú energetickú spoločnosť Nexen za 15,1 miliardy USD (12,38 miliardy eur). Kontrakt predstavuje najväčšiu zahraničnú akvizíciu zo strany čínskej firmy v energetickej oblasti.

CNOOC, ako aj ďalšie čínske spoločnosti, zvýšili v minulých rokoch aktivity v oblasti akvizícií na americkom kontinente s cieľom zabezpečiť si energetické zdroje pre rýchlorastúcu ekonomiku. Terajšia akvizícia výrazne zvýši objem aktív CNOOC v Kanade, kde už predtým investovala 2,8 miliardy USD.

Ponuka v objeme 27,50 USD za akciu firmy Nexen predstavuje 60-% prémiu v porovnaní s piatkovou (20.7.) uzatváracou cenou akcií Nexenu na burze v New Yorku. CNOOC informovala, že celý kontrakt by sa mal dokončiť vo 4. kvartáli tohto roka potom, ako ho schvália regulačné úrady.

Spoločnosť Nexen so sídlom v Calgary pôsobí najmä v Západnej Kanade, ale má aktíva aj v Mexickom zálive, Severnom mori, Afrike a na Blízkom východe. Najväčšie rezervy má však v kanadských ropných pieskoch. V 2. kvartáli tohto roka predstavovala produkcia firmy Nexen v priemere 213.000 barelov ropného ekvivalentu (1 barel = 159 litrov) denne.

25.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI