1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína súhlasila so spojením komoditných koncernov Glencore a Xstrata

xstrata-logo1Londýn - Čína schválila plánované spojenie britsko-švajčiarskych komoditných spoločností Glencore a Xstrata.

To znamená odstránenie poslednej prekážky na dokončenie celého procesu, ktorý by mal vytvoriť jednu z najväčších komoditných a ťažobných spoločností na svete. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Glencore pôvodne oznámil plán prevzatia ťažobnej firmy Xstrata ešte vo februári 2012, no odkladanie súhlasu zo strany Pekingu donútilo koncern termín dokončenia fúzie niekoľkokrát posunúť.

Čínske úrady schválili fúziu v hodnote vyše 30 miliárd USD (22,85 miliardy eur) potom, ako Glencore súhlasil s predajom svojho podielu v projekte firmy Xstrata na ťažbu medi v Peru. Spoločnosť okrem toho súhlasila aj s ďalšou podmienkou, ktorou je zabezpečiť určitý objem dodávok medi, zinku a olova do Číny na obdobie ôsmich rokov.

Čínske regulačné úrady len zriedka žiadajú v prípade významných fúzií predaj aktív, no v tomto prípade zmeny požadovali, keďže komodity, ktoré Glencore ťaží a obchoduje s nimi, sú pre čínsku ekonomiku kľúčové. Odhaduje sa, že Glencore a Xstrata kontrolujú spoločne zhruba 7 % svetového trhu s meďou.

Európska únia súhlasila s fúziou ešte v novembri 2012, ale tiež s podmienkou. Glencore musel pristúpiť na zníženie svojho podielu na európskom trhu so zinkom pod 40 %. Európska komisia (EK) vtedy informovala, že Glencore, najväčší svetový obchodník s komoditami, musí ukončiť exkluzívny kontrakt s belgickou spoločnosťou Nyrstar na predaj zinku a zároveň v tejto spoločnosti predať svoj 7,8-percentný podiel.

EK požiadavku odôvodnila s tým, že je nevyhnutné udržať konkurenčné prostredie na trhu so zinkom, aby európski zákazníci, ako napríklad automobilky, mali možnosť aj v budúcnosti vyrábať za nízke ceny a v dobrej kvalite. Sfúzovaná spoločnosť by v prípade udržania dohody s firmou Nyrstar kontrolovala až 50 % európskeho trhu so zinkom.

23.04.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Brusel schválil spojenie Glencore a Xstrata, no s podmienkou

PREDPLAŤTE SI