1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ArcelorMittal a Peabody Energy prevezmú Macarthur Coal

Macarthur-CoalSydney - Najväčší svetový producent ocele ArcelorMittal a americkej energetickej spoločnosti Peabody Energy prevezmú austrálskeho producenta uhlia Macarthur Coal. Obe firmy zvýšili svoju ponuku z 15,50 austrálskych dolárov na 16 AUD (11,72 eura) za akciu a vedenie Macarthur uviedlo, že odporučí akcionárom, aby ponuku prijali. Ponuka hodnotí austrálsku firmu, špecializujúcu sa na práškové uhlie, ktoré je náhradou koksovateľného uhlia využívaného pri výrobe ocele, na 4,8 miliardy AUD. Aktuálna ponuka je o 44 % vyššia, než bola zatváracia cena akcie Macarthur 11. júla, kedy ArcelorMittal a Peabody podali prvú oficiálnu ponuku.

Austrálska ťažobná spoločnosť Macarthur Coal začala dostávať ponuky na prevzatie už vlani na jar. Manažment však všetky doterajšie ponuky považoval za nízke. Cieľom ArcelorMittal a Peabody je získať v Macarthur kontrolnú väčšinu, teda prinajmenšom 50,01 %.

Peabody už vlani samostatne podala ponuku na kúpu Macarthur. Neskôr sa k nej pripojil ArcelorMittal, ktorý je so 14-% podielom druhým najväčším akcionárom v austrálskej ťažobnej spoločnosti.

Medzi veľkých akcionárov Macarthur patria čínska firma Citic Resources Holdings, ktorá v austrálskej spoločnosti vlastní 24,6 %, a juhokórejské Posco so 7 %. Obe firmy sa dlhší čas spomínali ako záujemcovia o prevzatie rovnako ako ťažobná spoločnosť Anglo American.

02.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI