1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

American Airlines a US Airways vytvoria najväčšie aerolínie na svete

planeFort Worth - Americké letecké koncerny AMR, ktorý je materskou spoločnosťou American Airlines, a US Airways vytvoria najväčšie aerolínie na svete. Obe firmy oficiálne zverejnili plány týkajúce sa fúzie.

Aerolínie po zlúčení ponesú názov American Airlines, informovala agentúra DPA.

 

Predstavenstvá oboch koncernov fúziu jednohlasne schválili už v stredu (13. 2.) večer. Po zlúčení sa počet veľkých amerických aerolínií zníži na štyri: nové American Airlines, United Airlines, Delta Airlines a Southwest Airlines.

Trhová kapitalizácia nového leteckého gigantu dosiahne asi 11 miliárd USD (8,16 miliardy eur). Akcionári a veritelia AMR budú mať v novej spoločnosti asi 72-% podiel, akcionári US Airways približne 28-%. Na čele bude stáť doterajší šéf US Airways Doug Parker. Obe spoločnosti si od zlúčenia sľubujú výrazné zníženie nákladov. Od roku 2015 chcú ročne ušetriť 1 miliardu USD. Centrála aerolínií bude v dallaskom Fort Worth.

Nové aerolínie budú mať vyše 900 lietadiel, 3200 letov denne a zamestnávať budú vyše 95.000 ľudí. Z hľadiska počtu prepravených cestujúcich budú o niečo väčšie než United Airlines.

Materský koncern American Airlines, AMR požiadal v novembri 2011 o ochranu pred veriteľmi podľa 11. kapitoly amerického zákona o konkurze. Fúzia je súčasťou plánu AMR na vystúpenie z platobnej neschopnosti.

Fúziu musí schváliť správca konkurznej podstaty AMR a americký protimonopolný úrad, ktorý od roku 2008 schválil tri veľké letecké fúzie.

19.02.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI