1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vagónka Studénka sa dostala do nesolventnosti

train_wheelStudénka - Vagónka MSV Metal Studénka, člen rumunskej skupiny International Railway Systems (IRS), je od piatka (27. 5.) v nesolventnosti.

Ďalšie podniky koncernu sa ocitli v rovnakej situácii. Prepustili už všetkých robotníkov.

O začatie procesu nesolventnosti požiadala lízingová spoločnosť ING Lease, ktorej Vagónka dlhuje viac ako 40 miliónov Kč (1,63 milióna eur). Z nich je vyše 18 miliónov Kč po lehote splatnosti viac ako tri mesiace.

ING Lease uvádza, že MSV Studénka mala vlani výnosy 528 miliónov Kč. Jej aktíva dosahujú 420 miliónov Kč a záväzky prekračujú 620 miliónov Kč. Podľa veriteľa nie je preto pravdepodobné, že dlžník dokáže dlhy splatiť.

Vagónka sa navyše zaručila za pôžičky sesterských spoločností koncernu IRS, voči ktorým v Rumunsku pokračuje proces nesolventnosti. Materská firma IRS, ktorá sídli v Luxembursku, sa však podľa tamojšej advokátskej komory do nesolventnosti nedostala.

Vagónka Studénka bola do roku 2000 súčasťou spoločnosti ČKD. Potom ju kúpil americký výrobca nákladných vagónov Thrall Car Manufacturing Company. Ten ju v roku 2006 po zlúčení sa s inou americkou spoločnosťou predal súčasnému majiteľovi. Výroba vagónov v Studénke sa začala v roku 1900.

30.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...