1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Hriňovej chcú vyrábať zváracie roboty, potrebujú ale na to moderné počítače

welding_robotHriňová - Hriňovskí strojári majú záujem o renováciu starých robotizovaných zváracích pracovísk.

V 80. rokoch uplynulého storočia vytvorili naši odborníci desiatky takýchto zariadení v krajinách východného bloku, pričom mnoho z nich funguje dodnes. Keďže ale majú zastaranú elektroniku, potrebovali by ju vymeniť za modernú, počítačom riadenú.

"Tri takéto robotizované zváracie pracoviská s označením OJ - 10 má dodnes napríklad aj PPS Gruop v Detve," hovorí majiteľ spoločnosti Rapčan Servis s.r.o. Juraj Rapčan. Ďalšie, ako pozostatky minulých čias, ostali v niekoľkých strojárskych prevádzkach najmä na severe Slovenska. Sú však tiež v Českej republike, Poľsku, Rusku, kde slovenská firma dodnes vykonáva ich servis.

Zváracie roboty sú v súčasnosti doménou Japonska, ale vyrábajú ich aj viaceré svetové vyspelé ekonomiky. Podľa Rapčana takýto robot, programovaný a ovládaný počítačom a vyrobený na Slovensku, by bol najmenej o polovicu lacnejší.

"Aj keď vyrobiť takéhoto robota dokážeme, nemáme k nemu príslušný riadiaci softvér, čo je našim hlavným problémom," pokračuje ďalej.

Na rozbehnutie výroby robotizovaných pracovísk a predovšetkým na zakúpenie počítačov a softvéru, by firma potrebovala asi 100.000 eur. "Nemáme zatiaľ investora, či donora, ktorý by nám v tomto pomohol. Keby sme ho našli a robotizované pracoviská začali aj vyrábať, boli by sme zrejme jediný s takýmto druhom výroby v postkomunistických krajinách," konštatoval šéf firmy. S odbytom takýchto robotov by vraj aj pri súčasnej nestabilnej situácii na svetových trhoch nebol problém.

05.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...