1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stratégia spoločnosti ABB v rokoch 2011 - 2015

ABB_welding_robot_1ABB očakáva v rokoch 2011 - 2015 rýchlejší rast spoločnosti v porovnaní s celkovým rastom trhu.

Firma sa plánuje zamerať na sektory, v ktorých kombinácia výkonového a automatizačného portfólia ponúka konkurencieschopné výhody, priestor na preniknutie na rozvíjajúce sa a vyspelé trhy s cieľom zamerať sa tiež na vnímavosť voči meniacim sa potrebám zákazníka a makroekonomické trendy.

ABB oznámila investorom novú stratégiu do roku 2015 na dnešnom Capital Markets Day, ktorý usporadúva každý rok. Spoločnosť sa plánuje bližšie zamerať na náklady a produktivitu s cieľom ďalšieho rozšírenia svojich obchodných aktivít v oblasti servisu a softvéru.

“Posledných 5 rokov sme mali dobré výsledky aj napriek ekonomickej kríze,” uviedol výkonný riaditeľ ABB Joe Hogan. “To odzrkadľuje našu silnú pozíciu na trhu, kde sa v súčasnosti prejavuje dôležitosť globálnych trendov pre ďalší rast, a to v oblasti energetickej efektivity a efektivity využívania zdrojov, potreby rozširovania energetickej infraštruktúry a rýchleho rastu na rozvíjajúcich sa trhoch. To nám dáva presvedčenie, aby sme zostali vo svojich cieľoch aj naďalej ambiciózni,” dodal Hogan. “Očakávame vyšší rast spoločnosti oproti rastu globálneho HDP a rastu na trhoch s cieľom vyššej ziskovosti a zisku na akciu. Rovnako dôležitou a zodpovednou úlohou pre nás ostáva návratnosť kapitálu našim akcionárom.”

ABB očakáva rast tržieb od roku 2011 do roku 2015 na úrovni súhrnnej miery ročného rastu (CAGR) 7-10 % v porovnaní s odhadovanou globálnou ročnou mierou rastu HDP 3-4 % a celkovým 5- až 6-% rastom trhu. Akvizície počas tohto obdobia—ich objem a načasovanie podľa podmienok na trhu—majú potenciál prispieť k stanovenému cieľu ďalšími 3-4 percentuálnymi bodmi.

Stratégia ABB je postavená na 5 pilieroch: zvýšenie konkurencieschopnosti prispôsobením výroby potrebám miestneho trhu pri neustálom zlepšovaní produktivity a kvality; sledovanie makroekonomických trendov hlavne v oblasti efektivity využívania zdrojov a klimatických zmien, kde reálne sledujeme rýchlejší rast trhu v porovnaní s rastom globálneho HDP; upevňovanie vedúcej pozície spoločnosti ABB a postupné získavanie väčšieho trhového podielu v technologickej oblasti v jej hlavných obchodných aktivitách, napríklad vo sfére elektrických sietí a priemyselnej automatizácie; pokračovanie v úspešných akvizíciách pre ďalší rast spoločnosti v cielených trhových oblastiach, v ktorých ABB zatiaľ nemá veľa aktivít; a využívanie príležitostí, napríklad v technológiách jednosmerného prúdu, pre uvedenie širokého spektra riešení na poli efektívneho využívania elektrickej energie tak v automatizačnej ako aj výkonovej oblasti.

Jedným z hlavných cieľov ABB je tiež snaha o lepšie vyváženie nákladov vzhľadom na rast trhu. V súlade s cieľom každoročného zlepšovania produktivity očakáva ABB úsporu približne 1 miliardy USD na nákladoch v roku 2012. Technológie a výskum a vývoj ostávajú popredným záujmom ABB v jej dlhodobej stratégii.

ABB zverejnila tiež ciele nárastu tržieb a marže EBITDA (zisk pred odrátaním odpisov, úrokov, daní a amortizácie) v rámci svojich 5 divízií, čo odráža ambíciu firmy rásť na svojich hlavných trhoch a udržať alebo zvýšiť ziskovosť v celej škále svojho portfólia.

Ciele divízií 2011 - 2015

Divízia Organic revenue growth (CAGR 1) Operational EBITDA margin
Produkty výkonových technológií 5-7% 14-20%
Systémy výkonových technológií 10-14% 7-11%
Automatizácia a pohony 12-15% 16-21%
Produkty nízkeho napätia 8-11% 16-22%
Procesná automatizácia 6-9% 11-15%
1 CAGR = súhrnná miera ročného rastu, východzím rokom je rok 2010; "Organic" zahŕňa akvizície uzavreté pred koncom októbra 2011


Napriek súčasným ekonomickým a politickým neistotám vidí spoločnosť ABB aj pozitívny vývoj v krátkodobom výhľade. Čína, India a Ázia celkovo zaznamenáva rýchlejší rast. Silný dopyt zostáva aj v oblasti servisu, vysokonapäťového portfólia, spravovania elektrických sietí a výroby elektriny, v ropnom a plynárenskom sektore, výkonovej elektronike, robotike, vypínačoch a spínačoch. Silnú podporu vidí spoločnosť ABB v tohtoročnej akvizícii koncernu Baldor, ktorý je výrobcom priemyselných motorov.

30.11.2011

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...