1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Škode Transportation zabavil viedenský súd lokomotívu

Skoda PlzenViedeň/Plzeň - Nemecko-kanadská spoločnosť Bombardier Transportation požiadala viedenský obchodný súd, aby zabavil lokomotívu 109E Škody Transportation, ktorá sa testovala v Rakúsku.

Žalujúca strana požiadavku odôvodnila tým, že česká firma nedodržala vzájomnú dohodu z roku 2002 o tendri na dodávku multisystémových lokomotív Českým dráham.

Exekútori zabavili lokomotívu vo štvrtok (19.5.) a umiestnili ju v sklade uschovávateľa určeného súdom. Bombardier vraj nemá k nej prístup.

Český výrobca, ktorý mal lokomotívu v Rakúsku na homologizačných testoch, sa obáva, aby sa know-how jeho horúcej novinky, nedostalo do rúk dlhoročného konkurenta.

Bombardier informoval, že k lokomotíve nemá prístup. Konštatoval, že niekoľko rokov sa usiloval o dosiahnutie urovnania sporu priateľskou formou, ale všetky pokusy sa skončili neúspechom.
Škoda Transportation uviedla, že krok Bombardiera pokladá za nekorektný, ktorý poškodzuje jej dobré meno. Obáva sa, že by postup rakúskych úradov mohol viesť k znemožneniu účasti stroja na pripravovaných tendroch železničných spoločností.

Lokomotíva 109E je jej tromfovým esom. Šéf predstavenstva a spolumajiteľ Škody Transportation Tomáš Krska uviedol, že lokomotíva ako jediná spĺňa najvyššie štandardy TSI na prevádzku v Európe.
Lokomotíva 109E je vo finálnom štádiu skúšok podľa noriem TSI a rakúskych národných predpisov. Musí ich úspešne zvládnuť a potom sa môže dostať na trate v Rakúsku, Nemecku, ČR, SR, Poľsku a v Maďarsku.

Spor medzi firmami má rozhodnúť rakúsky súd.

23.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...