1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Siemens investuje 7 miliárd Kč do českých závodov

SiemensPraha  - Nemecký strojársky koncern Siemens v Česku zmodernizuje svoje existujúce závody a postaví nové centrum na vývoj elektromotorov.

V najbližších siedmich rokoch by mali tieto rozvojové programy predstavovať investíciu presahujúcu 7 miliárd Kč (267,46 milióna eur) a v Česku by vďaka nim malo vzniknúť 1800 nových pracovných miest, tretina z nich sa má týkať výskumu a vývoja a manažérskych pozícií.

"Najnovšia digitálna technológia Siemensu umožní našim zákazníkom posilniť ich konkurencieschopnosť a prostredníctvom ďalších investícií budeme pokračovať v systematickom zavádzaní týchto technológií aj v našich vlastných závodoch. Ďalej posilníme už dnes veľmi dobre fungujúcu spoluprácu s českými univerzitami a výskumnými organizáciami," uviedol generálny riaditeľ českej divízie koncernu Eduard Palíšek.

O najväčšiu časť investície sa podelia tri závody Siemensu na výrobu elektromotorov v Drásove, Frenštáte pod Radhoštěm a Mohelnici, ktoré firma rozšíri a zmodernizuje. Všetky závody na elektromotory bude obsluhovať nové vývojové centrum, ktoré spoločnosť plánuje vybudovať v Ostrave.

Siemens teraz zvažuje, či a v akom rozsahu bude na tieto aktivity žiadať investičné stimuly. "Rozšírenie svojich aktivít v Česku však nimi nepodmieňuje," spresnil generálny riaditeľ agentúry CzechInvest Karel Kučera. "Cenným prínosom tejto investície je hlavne prenos unikátneho know-how spoločnosti na spolupracujúce subjekty, od dodávateľov, univerzít a výskumných pracovísk až po samotných zamestnancov," dodal.

Investíciu si pochvaľuje aj premiér Bohuslav Sobotka. "Expanzia v takej miere je v Česku unikátna. Jednoznačná orientácia na vývoj elektromotorov a Priemysel 4.0 môže našu krajinu v nasledujúcich rokoch pasovať do pozície lídra v oblasti digitalizácie a elektrotechniky," uviedol Sobotka.

26.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...