1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prvá rýchlonabíjacia stanica ABB pre elektroautá na maďarských čerpacích staniciach

charging e-carABB a maďarská spoločnosť MOL plánujú nainštalovať vôbec prvý rýchlonabíjací stojan pre elektroautá na čerpacej stanici na území Maďarska. Stane sa tak na novej "eco-friendly" stanici MOL, ktorú slávnostne otvorili tento mesiac v Budapešti.

Elektická nabíjačka pre elektromobily je takto prvá schválená v Maďarsku. Rýchlonabíjacie stanice ABB na jednosmerný prúd sa komerčne využívajú od mája 2010 a čas nabíjania zredukovali z 8 hodín, potrebných pri nabíjacích staniciach na striedavý prúd (AC), len na 15 až 30 minút.

Na stavbu novej čerpacej stanici MOL použil recyklované materiály, stanica kreatívne využíva alternatívne zdroje energie a počas slnečných dní je dokonca energeticky sebestačná. Stálozelené rastliny zdobia väčšinu fasády a strechy budovy, čím zabezpečujú izoláciu proti chladu v zime a prirodzenú klimatizáciu v lete. Počas celého roka produkujú kyslík a neutralizujú približne 10 ton emisií CO2. Ďalšie podobné čerpacie stanice plánuje skupina MOL otvoriť v Maďarsku a tiež na Slovensku a v Chorvátsku.

Súčasná dojazdová vzdialenosť komerčne predávaných elektromobilov sa pohybuje reálne okolo 200 km, čo je dané súčasnou technológiou použitých batérií. Hoci automobilky neustále pracujú na dosiahnutí dojazdu, na ktorý sme zvyknutí pri súčasných automobiloch so spaľovacím motorom a je len otázkou času, kedy sa tak stane. Súčasný handicap krátkeho dojazdu elektromobilov môžeme zatiaľ čiastočne zmierniť využitím moderných technológií ich nabíjania, na ktorú sa spoločnosť ABB zameriava. Cieľom ABB je poskytnúť užívateľovi rýchle, bezpečné a pohodlné dobitie elektromobilu.

20.02.2012

Súvisiace články:

ABB vyhrala tender na najširšiu sieť rýchlonabíjacích staníc pre elektroautá v Európe

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...