1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Počet zamestnancov popradského výrobcu vagónov a podvozkov rastie

tatravagonka factoryPoprad – Počet zamestnancov popradského výrobcu vagónov a podvozkov sa v poslednom období zvýšil. Generálny riaditeľ Tatravagónky a.s. Juraj Hudáč uviedol, že vďaka výraznému zníženiu fluktuácie sa podarilo v predošlých rokoch firmu výkonnostne stabilizovať.

„Nárast produkcie si v minulom roku vyžadoval navýšiť tieto stavy o viac ako 100 pracovníkov. Celkový počet interných a externých zamestnancov dnes predstavuje takmer 3000,“ konkretizoval.

Vo výrobe v Trebišove pritom pracuje viac ako 500 ľudí, zvyšní zamestnanci sú nasadení v areáli pod Tatrami. Vlani sa okrem toho otvorili brány spoločnosti Tatravagónka Tlmače, kde je momentálne 200 zamestnancov. „Koncom tohto roka by ich malo byť už 1000. Kapacity týchto podnikov na Slovensku sú vo veľkej miere vypredané až do konca roka 2024,“ ozrejmil Hudáč.

Upozornil, že tiež pociťujú globálny problém nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Spoločnosť však podľa neho má stabilný pracovný kolektív v Poprade a Trebišove a nedostatky pracovného trhu tam nepociťujú až tak výrazne. „Medzi najkritickejšie profesie by sme mohli zaradiť zváračov, strojných zámočníkov, inšpektorov kvality, inžinierov a praktikov zvárania,“ vymenoval riaditeľ.

Výrobné trendy automatizácie, robotizácie a čoraz viac zvyšujúci sa podiel elektrifikácie nákladných vagónov podľa neho vytvárajú potrebu veľmi špecifických odborných profesií, ktoré je mimoriadne náročné obsadiť. „Ide hlavne o projektových inžinierov automatizácie a robotizácie a elektrokonštruktérov,“ konkretizoval. Dodal, že náročnejší je nábor všetkých strojárskych profesií v Tlmačoch, kde v minulom roku rozbehli výrobu nákladných vagónov.

Spoločnosť vyvíja množstvo aktivít, ktoré umožňujú dlhodobo plánovať a predchádzať výkyvom v oblasti ľudských zdrojov. Jednou z nich je aj duálne vzdelávanie. „Sme najväčším poskytovateľom duálneho vzdelávania v Prešovskom kraji a školský rok 2022/2023 máme už takmer naplnený. Intenzívne spolupracujeme aj na tvorbe vzdelávacích materiálov a sme v úzkej spolupráci aj so slovenskými univerzitami,“ zdôraznil Hudáč.

Podiel zahraničných zamestnancov spoločnosti nepredstavuje ani pol percenta, Tatravagónka však spolupracuje aj s dodávateľmi prác, ktorí zamestnávajú prevažne zahraničných pracovníkov z Ukrajiny a Vietnamu. Nejde však o kmeňových zamestnancov spoločnosti a ich počet je nestály.

Pre popradského výrobcu vagónov a podvozkov bol minulý rok mimoriadne úspešný, spoločnosť dosiahla rekordnú úroveň produkcie, najvyššiu za posledných 30 rokov. Objem tržieb sa vlani pohyboval na úrovni 443 miliónov eur.

13.04.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...