1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Koncern Toray sa priznal k falšovaniu údajov o kvalite materiálov

toray buildingTokio - Japonská firma Toray v utorok oznámila 149 prípadov falšovania údajov o kvalite materiálov v dcérskej spoločnosti Torby Hybrid Kord. Tá dodáva komponenty pre mnohé koncerny, vrátane amerického výrobcu lietadiel Boeing.

Najväčší svetový producent kompozitných materiálov z uhlíkových vlákien uviedol, že podvody sa týkali materiálov používaných pri výrobe pneumatík a iných produktov, vrátane káblov, ktoré Toray Hybrid Cord dodávala 13 zákazníkom. Falšovanie údajov trvalo osem rokov, od roku 2008 do 2016.

Koncern Toray nezverejnil meno žiadneho z klientov, ale vylúčil, že je medzi nimi aj americký výrobca lietadiel Boeing, ktorému dodáva uhlíkové vlákna.

Toray tiež uviedol, že zatiaľ pri žiadnom zo 149 prípadov falšovania údajov neboli hlásené problémy s bezpečnosťou.

Prezident spoločnosti Akihiro Nikkaku na tlačovej konferencii povedal, že sa firma rozhodla zverejniť podvody po tom, ako vyšiel najavo podobný škandál v Kobe Steel.

Spoločnosť Toray pritom odhalila problém ešte v júli minulého roka. To vyvoláva otázky, prečo koncernu trvalo tak dlho, kým to zverejnil.

Podľa agentúr, medzi dotknutými zákazníkmi boli väčšinou firmy z Japonska, a minimálne jedna z Južnej Kórey.

Za falšovaním stáli manažéri kontroly kvality, ktorých k tomu čiastočne dohnal tlak na splnenie cieľov v dodávkach. Dvaja manažéri zodpovední za podvádzanie boli presunutí na iné pozície.

Japonskom tento rok otriasli viaceré škandály spojené s falšovaním údajov o kvalite produktov. Týkajú sa spoločností Kobe Steel, Mitsubishi Motors, Mitsubishi Materials aj automobilky Nissan. Druhý najväčší výrobca áut v krajine začal v októbri zvolávať do servisov na kontrolu 1,2 milióna áut pre falšovanie údajov o kontrole kvality.

30.11.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...