1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Koncern Siemens vyvíja pre železnice superexpres Velaro Novo

SiemensKrefeld - Koncern Siemens pokračuje vo vývoji nového superexpresu napriek tomu, že s francúzskym partnerom Alstomom pred časom uzavrel dohodu o fúzii svojich dopravných divízií.

Šéfka divízie Sabrina Soussanová to odôvodnila tým, že Siemens novým typom súpravy pokryje sortimentnú medzeru na železničnom trhu. Dodala, že pokiaľ nedôjde k fúzii oboch divízií Siemens a Alstom, zostávajú konkurentmi. K ich zlúčeniu má dôjsť ešte do konca tohto roka.

Vyvíjaná rýchliková súprava sa bude volať Velaro Novo porovnaní so súčasnými rýchlovlakmi bude rýchlejšia, ľahšia a prevádzkovo ekonomickejšia.

Siemens si pri vývoji Velaro Novo zobral príklad od výrobcov dopravných lietadiel Airbusu a Boeingu. To znamená, že vnútorné usporiadanie priestoru pre cestujúcich si bude určovať každá dopravná spoločnosť sama. Súpravy budú postavené na najvyššiu cestovnú rýchlosť 360 kilometrov za hodinu.

Súčasné najmodernejšie súpravy Nemeckej železnice ICE 4 dosahujú maximálnu rýchlosť 250 km/h. Preto nie sú pokladané za superexpresy.

Prvé súpravy vlakov Velaro Novo sa dostanú do pravidelnej prevádzky v roku 2023. Výrobca však prototyp predstaví na výstave železničnej techniky už v septembri tohto roku v Berlíne.

22.06.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...