1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

J. Miškov očakáva skoré spustenie skúšobnej výroby v Honeywell

honeywell logoPrešov – Výstavba novej výrobnej haly spoločnosti Honeywell, ktorá v priemyselnom parku IPZ pri Prešove buduje moderný závod na výrobu turbodúchadiel, je podľa ministra hospodárstva SR Juraja Miškova vo finálnej fáze. Uviedol to pre médiá po návšteve priemyselného parku.

"Pokračuje inštalácia strojov a jednotlivých strojných zariadení. Predviedli nám celý ten proces, ako turbodúchadlá vznikajú. Dokonca nastúpili prví zamestnanci, ktorí pripravujú spustenie skúšobnej výroby," povedal minister. Podľa informácií, ktoré dnes získal od predstaviteľov spoločnosti, by sa skúšobná výroba mala začať vo veľmi krátkom čase.

Miškov predpokladá, že väčšina zamestnancov je už vybraná, teraz budú nasledovať tréningy, zaúčanie pracovníkov a ostrá výroba by sa mala spustiť od leta.

Primátor Prešova Pavel Hagyari doplnil, že v tejto fabrike by do konca tohto roka malo pracovať asi 300 ľudí. Pripomenul, že americký investor do Prešova láka aj ďalších dodávateľov. Jedným z nich má byť aj talianska spoločnosť Travelin, ktorá sa zaoberá obaľovacou technikou.

"Pozitívne je, že firma Travelin sa včera dohodla na odkúpení vedľajších pozemkov, to znamená, že tiež by mala v priebehu pár mesiacov postaviť halu s celkovou výmerou asi 5000 štvorcových metrov a do trištvrte roka začať ďalšiu výrobu," povedal Hagyari. Za pozitívnu považuje skutočnosť, že o investíciu v areáli priemyselného parku prejavujú záujem ďalšie spoločnosti, ktoré by mali byť v subdodávateľskom vzťahu k Honeywelu a mohli by vytvoriť ďalších asi 500 pracovných miest.

Americká spoločnosť Honeywell bude v Prešove vyrábať turbodúchadlá do automobilov. Vláda SR v marci minulého roka odsúhlasila pre spoločnosť investičné stimuly, ktoré predstavujú vyše 19 miliónov eur. Následne koncom mája 2011 Mestské zastupiteľstvo v Prešove schválilo predaj pozemkov pre investora s rozlohou päť hektárov s tým, že investor prejavil záujem o ďalšie dva hektáre.      

Spoločnosť rozbehla v prešovskom priemyselnom parku výstavbu výrobných priestorov v lete minulého roka. Odhadovaná investícia by sa mala pohybovať zhruba vo výške 38 miliónov eur. V horizonte niekoľkých rokov by firma mala vytvoriť do 450 nových pracovných miest.

Minister Miškov dodal, že záujem o investíciu na Slovensku trvá aj v prípade spoločnosti ThyssenKrupp, ktorá požiadala vládu o stimuly a chce investovať práve v Prešove.

02.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...