1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

General Electric plánuje predaj divízie priemyselných motorov

General Electric GENew York - Americký koncern General Electric (GE) by mal čoskoro uzatvoriť dohodu o predaji divízie priemyselných motorov.

Investičná spoločnosť Advent International by mala za aktíva zaplatiť minimálne 3 miliardy USD (2,58 miliardy eur), uviedli zdroje blízke rokovaniam, o ktorých informoval denník The Wall Street Journal. Dohoda by mohla byť oznámená už v priebehu pondelka.

Predaj divízie, pod ktorú spadá výroba motorov Jenbacher a Waukesha, by mala spoločnosti GE pomôcť posilniť kľúčovú energetickú divíziu. Jej zisk klesol v minulom roku až o 45 %.

Situácia GE sa v posledných rokoch výrazne zhoršila. Tento týždeň priemyselný koncern po vyše 100 rokoch vypadne z hlavného indexu newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average. S&P Dow Jones Indices zostavujúca hlavný index burzy minulý týždeň uviedla, že GE bude z neho vyňatá pred otvorením obchodovania v utorok 26. júna.

Spoločnosť General Electric sa súčasťou indexu stala pri jeho vzniku v roku 1896, keď index založil Charles Dow. Od roku 1907 bola súčasťou hlavného indexu nepretržite. V období okolo roku 2000 bol konglomerát najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou. Situácia sa však zmenila po nástupe finančnej krízy v roku 2008, ktorá spoločnosť poškodila. Zo svojho maxima v roku 2000 klesla cena akcií GE do dnešných dní zhruba o 80 %.

27.06.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...