1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Existuje podozrenie na úplatok 150 mil.Kč pri privatizácii Škody Plzeň

Skoda_PlzenPraha - Existuje podozrenie, že pri privatizácii českého strojárskeho koncernu Škoda Plzeň došlo ku korupcii.

Výška úplatku mala predstavovať 150 miliónov Kč (5,85 milióna eur).

Podozrivé toky peňazí odhalila švajčiarska prokuratúra. Podľa nej 150 miliónov Kč za poradenstvo putovalo na účty tajomnej firmy sídliacej na Britských Panenských ostrovoch. Odtiaľ sa potom balík financií rozdeľoval ďalej. Časť z neho s najväčšou pravdepodobnosťou skončila ako korupčné peniaze v Česku.

Zistili to detektívi vo Švajčiarsku, keď mapovali toky peňazí okolo skupiny Appian kvôli podozreniu, že jej majitelia vo švajčiarskych bankách perú špinavé peniaze. Švajčiari sa o Appian zaujímali hlavne kvôli skoršiemu problematickému ovládnutiu Mosteckej uhoľnej spoločnosti, ale v tejto súvislosti narazili aj na transakcie okolo Škody, ktorú Appian získala v rokoch 2002 a 2003.

Švajčiari podľa zistení českého denníka MF DNES požiadali české Vrchné štátne zastupiteľstvo už pred rokom, aby im pomohlo objasniť rozdelenie podozrivých 150 miliónov korún. Súčasťou majú byť aj domové prehliadky niektorých českých firiem. V žiadosti doslova stojí, že ide o vyšetrovanie v súvislosti s podozrením z "korupcie pri predaji aktív v skupine Škoda". "Touto vecou sa zaoberáme," potvrdil MF DNES vrchný žalobca Stanislav Mečl.

Skupina Appian poslala 150 miliónov Kč firme Ashby Commercial, a to na základe poradenskej zmluvy z roku 2002. Odmena bola podmienená tým, že Appian získa časť Škody od štátnej Českej konsolidačnej agentúry (ČKA) za 350 miliónov Kč. A to sa pred koncom roka 2002 stalo. Švajčiari k sume za poradenstvo, ktorá dosahuje takmer polovicu kúpnej ceny, vo svojej analýze napísali: "Všetky nepriame dôkazy vedú k podozreniu, že by mohlo ísť o korupčnú platbu v prospech verejného činiteľa pre uľahčenie kúpy aktív v ČKA."

Ashby Commercial získala sľúbených 150 miliónov Kč vo februári 2003, krátko nato sa peniaze vydali na ďalšiu cestu. Zhruba 100 miliónov korún išlo do lichtenštajnskej nadácie Antinari Anstalt, 30 miliónov do firmy Darios Management z Britských Panenských ostrovov a zvyšných 20 miliónov do neznámej spoločnosti Unipro Development.

Kľúčové je, čo sa dialo ďalej. Najatý manažér firmy Darios totiž podľa zistení Švajčiarov zaisťoval "bankové transakcie" v prospech svojich ďalších klientov, čo boli vtedajší majitelia poradenskej firmy Slavia Capital Praha Martin Kvietik, Peter Gabalec a Peter Ratkovský. Konkrétne malo ísť o vyplatenie odmeny za sprostredkovanie kúpy Škody od ČKA. Taká platba by však znamenala problém - Slavia Capital totiž zároveň pracovala ako oficiálny poradca pre štát práve pre predaj Škody.

Zvláštny je aj tok peňazí z lichtenštajnskej Antinari. Tá 100 miliónov poslala ako pôžičku českej firme Marila Invest, ktorej hlavnými postavami boli kontroverzný podnikateľ Tomáš Pitr a neskôr zastrelený kmotor podsvetia František Mrázek.

25.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...