1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Cestou rozvoja strojárstva v SR je podpora domácich výrobcov

machineryBratislava - Nezmyselná konverzia na Slovensku po roku 1989 podľa slov generálneho sekretára Zväzu strojárskeho priemyslu (ZSP) SR Jozefa Hübela v značnej miere oslabili pozície slovenského strojárstva.
"Dnes sme sa dostali do štádia, že prakticky 90 % slovenských podnikov je schopných fungovať len vďaka tomu, že má zahraničný kapitál a že sa stali súčasťou globalizovaných firiem. Dnes už čisto slovenských výrobcov nájdeme len veľmi sporadicky," uviedol dnes Hübel pre TASR v Bratislave pri príležitosti konania konferencie Strojárstvo 2011 – stav a perspektívy.

"Z tohto pohľadu som si istý, že slovenské strojárstvo sa musí začať budovať na celkom iných základoch, ako tomu bolo kedysi, lebo z tradícií a zo zašlej slávy sa žiť nedá. Dnes musíme predovšetkým hľadať výroby, kde je pridaná hodnota. Nestačí teda len byť súčasťou nejakej globálnej firmy, ktorá si vývoj a aplikovaný výskum drží v domácej krajine. My sa musíme snažiť o to, aby sme ho vybudovali tu na Slovensku," podotkol.

"Väčšina strojárskych firiem dnes prakticky existuje len vďaka tomu, že udržuje de facto výrobu, aby mala na mzdy, čo je veľmi málo. Politika štátu sa dnes, žiaľ, sústreďuje na podporu zahraničných investorov. Toto nie je cesta, cestou je podpora domácich výrobcov," dodal.

22.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...