1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Českú spoločnosť Poldi opäť straší bankrot, záchrana podniku viazne

us steelPraha - Ani týždeň nevydržala oceliarom z huty Poldi, s.r.o., nádej, že ich zamestnávateľ prežije klinickú smrť. Firma opäť zastavila výrobu a ľuďom dlhuje prisľúbené výplaty.

Pritom iba minulý týždeň sa fabrika po 3-mesačnej odstávke spôsobenej nedostatkom peňazí na materiál rozbehla. V piatok (20. 1.) ľudia čakali omeškané novembrové mzdy.

Namiesto výplaty sa ale oceliarne a kovárne Poldi opäť zastavili. Mzdy by vraj ľudia mali dostať 31. januára. O výplate za december sa radšej ani nehovorí. Aj tých pár dní išla fabrika sotva na desatinu kapacity.

Niekdajšia pýcha českého hutníctva tak pokračuje v agónii. Od minulého roka je Poldi v úpadku, z ktorého sa snaží dostať reorganizáciou. Záchrana je ale čím ďalej, tým menej pravdepodobná.

"Reorganizácia vyžaduje zachovanie prevádzky," povedal insolvenčný správca Poldi Michal Žižlavský. Odstávka podľa neho ešte nemusí znamenať koniec prevádzky v zmysle insolvenčného zákona. Ale zhodnotiť šance firmy a vylúčiť bankrot sa zdráha. "Viac nemôžeme komentovať," dodal.

Spoločnosť sa v problémoch potáca sedem rokov. Mzdy sa začali oneskorovať po tom, čo firmu v roku 2009 predal nemecký Schölz súčasnému majiteľovi, cyperskej spoločnosti Rucarto Limited. Situácia sa zhoršovala, až vlani firma priznala úpadok a navrhla reorganizáciu. V septembri súd schválil reorganizačný plán.

Ten vychádza z predpokladu, že viac než stovka veriteľov, ktorým Poldi dlhuje takmer 500 miliónov Kč (18,50 milióna eur), svoje nároky odpíše a dostanú len 3 % dlhu. Viac má dostať len jediný zabezpečený veriteľ, firma Fer Leasing. Reorganizácia má Poldi nielen oddlžiť, ale najmä udržať v rukách súčasných majiteľov. Tých sa síce nedarí nájsť, ale určité signály hovoria o napojení na Gazprombanku, dcérsku spoločnosť ruského plynárenského koncernu Gazprom.

27.01.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...