1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Českú firmu Škoda Transportation kúpila Kellnerova skupina PPF

Skoda PlzenPraha - Súboj o českého výrobcu vlakov, električiek a trolejbusov Škoda Transportation sa skončil. Plzenskú spoločnosť získa skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Za 100-% podiel vo firme zaplatí podľa odhadov vyše 10 miliárd Kč (393,50 milióna eur). Kontrakt sa podpisoval v noci na sobotu (25. 11.).

O transakcii informovali české Hospodárske noviny (HN) už v piatok (24. 11.), v sobotu ju potvrdila priamo skupina PPF.

"Skupina PPF oznamuje, že podpísala zmluvu o kúpe 100 % akcií spoločnosti Škoda Transportation, vrátane ďalších aktív súvisiacich s činnosťou Škoda Transportation, predovšetkým ochranných známok Škoda a nehnuteľností využívaných pre prevádzku spoločnosti. Súčasťou transakcie je aj záväzok skupiny PPF poskytnúť spoločnosti Škoda Transportation prevádzkový úver na účely financovania nevyhnutných potrieb spoločnosti. Vyrovnanie transakcie je podmienené súhlasmi príslušných úradov pre ochranu hospodárskej súťaže," uviedla hovorkyňa PPF Zuzana Migdalová.

Predaj Škody Transportation je jeden z najväčších obchodov tohto roka v Česku a tiež transakcia plná zvratov. Skoro rok boli favoritom Číňania, konkrétne čínska spoločnosť CRRC, ktorá je najväčším výrobcom koľajových vozidiel na svete. Firma svoj záujem kúpiť Škodu Transportation pred rokom dokonca potvrdila vo vyhlásení pre hongkonskú burzu. Vtedy sa medzi akvizičnými poradcami hovorilo o tom, že obchod bude dotiahnutý do konca roka 2016.

Následne sa rokovania s Číňanmi predlžovali, až sa v priebehu tohto roka zadrhli a do hry vstúpil konkurenčný Siemens. Na začiatku novembra potom portál Euro.cz priniesol informáciu, že favoritom je jedna z najväčších a najznámejších postáv českého priemyslu - Daniel Křetínský so svojím Energetickým a priemyselným holdingom (EPH).

Podľa dvoch zdrojov HN bol Křetínský posledné mesiace najbližšie k prevzatiu Škody Transportation, nakoniec však jeden z deviatich údajných konečných akcionárov plzenskej firmy priviedol na rokovania Petra Kellnera a najbohatší Čech Křetínského ponuku o niečo prevýšil.

Škoda Transportation je oslabená pre vysoké výplaty ziskov. Súčasným majiteľom zarobila miliardy korún, od roku 2011 im na dividendách vyplatila bezmála 20 miliárd Kč, viac, než za tú dobu predstavoval čistý zisk. Firma zároveň získavala zahraničné objednávky. V posledných rokoch však prišlo k poklesu tržieb aj zisku a mnoho dôležitých objednávok, napríklad v Nemecku, sa nerealizuje podľa plánu.

29.11.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...