1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Austrália očakáva tento rok pokles ceny železnej rudy pod 52 USD/tona

Australian FlagSydney - Austrálska vláda očakáva, že ceny železnej rudy klesnú tento rok na v priemere 51,50 USD (42,76 eura) za tonu. To znamená, že oproti roku 2017 by mali klesnúť približne o pätinu.

Dôvodom je očakávaný rast ponuky vo svete a slabší dopyt zo strany Číny, ktorá postupne redukuje nadmernú výrobnú kapacitu svojho oceliarskeho priemyslu.

Prognóza austrálskej vlády však kontrastuje s odhadmi niektorých analytikov zo súkromných firiem. Podľa nich by ceny železnej rudy mali tento rok dosiahnuť v priemere 64 USD/tona, čo by znamenalo približne rovnakú úroveň ako v roku 2017. V minulom roku sa cena železnej rudy pohybovala okolo 64,30 USD za tonu.

Spotové ceny železnej rudy sa v súčasnosti pohybujú okolo 75 USD/tona, pričom naposledy dosahovali úroveň nižšiu ako 52 USD/tona v júni minulého roka. Austrálske ministerstvo priemyslu, ako aj energetický analytik David Thurtell však poukazujú na očakávanú redukciu čínskeho oceliarskeho priemyslu.

Najväčšie ťažobné spoločnosti na svete navyše plánujú zvýšiť ťažbu a vývoz železnej rudy. Brazílska spoločnosť Vale uviedla, že tento rok plánuje zvýšiť export železnej rudy o 7 % na 390 miliónov ton. Austrálske firmy Rio Tinto a BHP spolu s Fortescue Metals Group zasa uviedli, že v najbližších rokoch chcú navýšiť svoju produkčnú kapacitu.

Podľa správy austrálskeho ministerstva priemyslu by mal očakávaný pokles cien železnej rudy pokračovať aj v roku 2019, a to na v priemere 49 USD za tonu. Okrem rastúcej produkcie by ich nadol mal tlačiť aj slabnúci dopyt zo strany Číny.

Čínska vláda postupne uzatvára staršie a ovzdušie silne znečisťujúce oceliarne. Ako v októbri uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching, otázka čistoty ovzdušia bude pre vládu v najbližších rokoch jednou z kľúčových tém.

10.01.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...